Археологи виявили в Єгипті гробницю королівського писаря

06 лютого 16:59

Гробниця датується приблизно 1200 роком до нашої ери.

 

Команда вчених з університету Васеда виявила в Єгипті гробницю чоловіка, яка датується 1200 роком до нашої ери, епохою Нового царства. Гробниця належала чоловікові на ім'я Хонсу, а напис на стіні говорить про те, що він був королівським писарем, повідомляється на сайті університету.

Усипальниця Т-подібної форми була орієнтована по осі схід-захід і складалася з двох приміщень: головної кімнати, завдовжки 4,6 метра і поперечного залу довжиною 5,5 метра. На одній зі стін гробниці був зображений човен бога Ра, якому поклонялися чотири бабуїна. Поруч із зображенням знаходиться напис, який описує Хонсу як "воістину відомого писаря". На іншій стіні було намальовано зображення самого Хонсу і його дружини, які поклонялися Осірісу і Ісіді.

Зображення Ісіди і Осіріса
Зображення Ісіди і Осіріса

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили в Ізраїлі глиняний черепок 2700-річної давності, на якому видно печатку царя Єзекії, який правив Іудеєю у VIII столітті до н. е. Згідно Біблії, Єзекія зійшов на іудейський престол на третій рік правління ізраїльського царя Осії, тобто у 727 році до н. е., коли йому було 25 років. Єзекія правив Іудеєю протягом 29 років.