Археологи виявили в США мідний браслет віком 3,5 тисячі років

08 серпня 17:12

Корінні американці вели набагато більш розвинену торгівлю, ніж передбачалося.

 

Американські археологи під час розкопок в штаті Джорджія виявили людські останки і мідний браслет. За словами дослідників, знахідка є свідченням того, що стародавні корінні американці були залучені в торгові мережі і купували товари на набагато більш далеких відстанях, ніж передбачалося раніше, повідомляє Phys.org.

"Наші дослідження свідчать про те, що корінні американці, які жили приблизно 3,5 тисячі років тому, були втягнуті широкі торговельні мережі, які простягалися на більш далекі відстані, ніж ми вважали раніше (більше 1,5 тисяч кілометрів), і охоплювали різні регіони", - заявив один з дослідників Метью Сенгер. За його словами, можливо, що торгові мережі служили не тільки для доставки товарів, але і для передачі культурних цінностей, переконань і соціальних норм.

У ході дослідження вчені виявили бронзовий браслет і останки семи осіб, які були кремовані. Останки і браслет були виявлені в центрі кільцевих споруд, які, на думку дослідників, використовувалися корінними американцями і в якості житлових приміщень, і в якості ритуальних об'єктів.

За допомогою мас-спектрометрії вчені встановили, що браслет був виготовлений в районі в районі Великих озер, на відстані більше 1500 кілометрів від стоянки. Таким чином, ареал використання міді з даного джерела виявився майже на тисячу кілометрів ширшим, ніж передбачалося раніше. Це вказує на наявність великої мережі торгівлі, що охоплює, як мінімум, половину континенту.

Крім того, використання кремації в той час широко практикувалося на півночі, а на південному сході було відсутнє. Виявлення браслета і кремованих останків свідчить про те, що Великі озера і регіон виявлення знахідок були більш тісно пов'язані, ніж передбачалося раніше.

Раніше повідомлялося про те, що дослідники виявили в Помпеях незайману гробницю молодої жінки
, яка датується IV століттям до нашої ери. Вчені припускають, що гробниця належить маловивченій культурі самнітів, які жили в цьому регіоні до римлян.