Археологи виявили в Швеції золоту венеціанську монету

08 вересня 12:15

Золотий дукат датується XIV століттям.

 

Під час розкопок у Швеції на острові Еленхольм археологи виявили венеціанський золотий дукат, який датується ХІV століттям. Як повідомляє N+1, монета була викарбувана в часи правління дожа Андреа Дандоло, відомого тим, що він перебудував і розширив собор Святого Марка. Археологи наголошують, що це перша венеціанська монета, яка була знайдена на території Швеції.

Вперше археологічні роботи в Еленхольмі були проведені в 1920-х роках, а останні – були розпочаті в 2016 році і продовжуються до цих пір. За час розкопок дослідники знайшли залишки мосту через рів навколо замку, які датували 1343 роком, а також фландрську свинцеву пломбу, ймовірно, зроблену в першій половині XIV століття.

Тепер же дослідникам вдалося виявити золоту венеціанську монету, яка була викарбувана в середині ХIV століття. На аверсі монети був зображений Ісус Христос, оточений мандорлою - вертикальним німбом мигдалеподібної форми. На реверсі була викарбувана фігура Святого Марка, який височів над дожем Дандоло.

У Середньовіччі острів Еленхольм на річці Меррумсан перебував під владою Данії і відносився до багатого Лундського єпископату. На ньому був побудований архієпископський замок, Сьоборг, а навколо нього засновані місто і порт. Замок вперше згадується в історичних джерелах у 1424 році, однак, судячи за археологічним знахідкам, був заснований майже на 100 років раніше. Коли навколо нього з'явилися житлові будинки, невідомо, але статус і привілеї міста поселення отримало у 1450 році. Під владою Данії Еленхольм перебував до Реформації, до 1536 року, коли Лундського архієпископа змусили покинути Еленхольм і місто перейшло під владу Швеції. У XVI столітті його захоплювали й руйнували кілька разів, і у 1600 році колись процвітаюче місто було покинуте.

Раніше повідомлялося про те, що дослідники виявили в Помпеях незайману гробницю молодої жінки
, яка датується IV століттям до нашої ери. Вчені припускають, що гробниця належить маловивченій культурі самнітів, які жили в цьому регіоні до римлян.