Археологи виявили в Англії англосаксонське кладовище

25 листопада 04:30

Останки людей, похованих на цвинтарі, датуються V століттям нашої ери.

 

Археологи з Шеффілдського університету виявили на сході Англії раніше невідоме англосаксонське кладовище. Як повідомляє прес-служба університету, вченим вдалося виявити більше 20 поховань чоловіків і жінок, які датуються початком V – середині VI століття нашої ери.

Наголошується, що дослідникам вдалося також виявити бурштинові намиста, скляні та кришталеві намистини, а також особисті речі покійних.

Археологи почали розкопки на ділянці, розташованій недалеко від села Скрембі, після того, як місцевий ентузіаст за допомогою металошукача знайшов кілька англосаксонських артефактів, включаючи мідні позолочені брошки, залізні накладки на щити і наконечники списів.

Дослідники відзначають, що у всіх 20 знайдених похованнях було виявлено велику кількість предметів, які відповідали похоронним обрядом того часу. У могилах жінок були знайдені намиста, що складалися з сотень бурштинових і кришталевих намистин, пінцет для брів, срібні брошки, а також багато прикрашені сумки з тканини. В похованнях чоловіків було виявлено зброю, наприклад, списи і щити.

Відзначається також, що могил дітей в частині цвинтаря, яка була розкопана на даний момент, виявлено не було, але однією з найцікавіших знахідок є поховання пишно вбраної жінки з немовлям, якого та обіймала лівою рукою.

Раніше археологи за допомогою радара виявили в Норвегії 20-метровий поховальний корабель вікінгів. Наголошується, що корабель був знайдений на сільськогосподарських угіддях у південно-східній частині Норвегії. У країні було знайдено ще всього три кораблі, які збереглися настільки добре.