Археологи виявили в Африці безліч стародавніх текстів

14 квiтня 14:16

Вік текстів оцінюється в 2700 років.

 

Французькі археологи виявили в Судані безліч текстів і табличок, написаних стародавньою мовою кушитів, деякі з яких присвячені пам'яті покійних, повідомляє Science Alert.

Місце розкопок знаходиться в місцевості Седейнга, де розташовуються руїни храму, датованого XIV століттям до нашої ери і присвяченого Тії - бабусі фараона Тутанхамона. З VII століття до нашої ери по IV століття нашої ери на цій ділянці було побудоване "місто мертвих" - некрополь, що складається з 80 пірамід і сотні гробниць представників народів Напата і Мерое, які поєднували єгипетські і власні традиції. Обидва ці народу були відомі стародавнім єгиптянам як царство Куш.

Стародавні тексти розташовуються на гробницях, пристелях і стелах і написані мероїтською мовою, яка використовувалася приблизно з II століття до нашої ери до V століття нашої ери в Нубії і північному Судані.

Дослідники встановили, що більшість гробниць були побудовані представниками народу Напата, а п'ять століть потому Мерое додали до них нові структури – каплиці з цегли та пісковику на західних схилах пірамід, призначені для поклоніння мертвим. Одна з каплиць була присвячена Маат – єгипетській богині закону, порядку, гармонії та миру.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили найдавнішу казку. На думку дослідників, найстаріша казка у світі бере свій початок ще в Бронзовій добі, і зараз їй близько шести тисяч років.