Археологи виявили сліди мисливців, які харчувалися білими ведмедями

13 грудня 16:21

Полювання було доведене до досконалості, тому про жертви серед мисливців мови не йшло.

 

Археологічна експедиція Інституту історії матеріальної культури РАН виявила в Арктиці єдині на даний момент свідоцтва існування мисливців, які включали в свій раціон м'ясо білих ведмедів. Стоянка мисливців була знайдена на острові Жохова з групи Новосибірських островів у Північному Льодовитому океані.

За словами керівника експедиції Володимира Пітулько, "особливістю цих мисливців, які жили близько восьми тисяч років тому, було те, що вони добували ведмедя для вживання в їжу. В інших місцях слідів поїдання білих ведмедів у такій масовій кількості поки не було виявлено".

За словами вчених, полювання відбувалося переважно в зимовий час, коли мисливці добували в барлогах самок, залеглих в сплячку. "Тактика полювання на білого ведмедя говорить про навички полювання на ведмедя бурого, якими володіли їхні предки на минулому місці проживання в лісотундрі і тайзі. Полювання було доведене до досконалості у технічному відношенні, і мови про втрати серед мисливців не йшло", додав Питулько.

Останки, які були знайдені археологами, належали чотирьом чоловікам і жінці.

Читайте також: Археологи виявили імовірну гробницю Сулеймана Пишного

Жоховська стоянка - одна з найпівнічіших археологічних пам'яток світу. Вчені вважають її найдавнішим слідом перебування людини у високих широтах, що свідчить про освоєння цих територій близько восьми тисяч років тому. У цей період сучасні Новосибірські острови були частиною суші. На морському узбережжі розташовувався постійний табір, де жили від 25 до 50 осіб. Приблизно третина з них були активними мисливцями, які покидали табір для промислу північного оленя.

Раніше на острові Джерсі в протоці Ла-Манш археологи виявили давні артефакти, які, за їхніми розрахунками, використовувалися мисливцями-збирачами під час останнього льодовикового періоду. Вік знахідок оцінюється приблизно в 14 тисяч років. На думку дослідників, артефакти можуть бути частиною більших виробів.