Археологи розповіли про причини поховання дітей в горщиках в Стародавньому Єгипті

20 сiчня 11:54

Традиція ховати дітей в глиняних горщиках була пов'язана з релігійними віруваннями давнього народу.

 

Археологи заявили про те, що традиція ховати дітей в глиняних горщиках була пов'язана не з матеріальними труднощами, а з релігійними віруваннями стародавніх єгиптян. Висновки дослідників опубліковані в журналі Antiquity.

Практика поховання немовлят і недоношених дітей в горщиках з'явилася в Стародавньому Єгипті приблизно в 3500 роках до нашої ери. У деяких випадках так чинили також з тілами дорослих людей.

Довгий час дослідники припускали, що подібні методи поховання були пов'язані з матеріальними труднощами стародавніх єгиптян. Але тепер вчені знайшли нове пояснення такого стану справ. У новій роботі дослідники стверджують, що глиняні горщики були цінністю для бідних єгиптян, тому вони навряд чи хотіли з ними розлучатися. Але вчені звернули увагу на те, що слова "горщик" та "утроба" позначалися одними і тими ж ієрогліфами.

На думку дослідників, поховання дітей в горщиках мало якийсь ритуальний сенс, де керамічний виріб повинен був символізувати утробу матері. Ймовірно, для давніх єгиптян така ритуальна традиція була ще одним способом підтримки зв'язку між світом живих і світом мертвих.

Раніше повідомлялося про те, що археологи в ході розкопок біля пірамід в Абусирі на південь від Каїра виявили стародавній корабель, який міг використовуватися при похованні. Вік корабля становить щонайменше 4,5 тисячі років.