Apple допомогла владі США зламати понад 70 iPhone з 2008 року – WSJ

08 квiтня 11:51

Компанія змінила свою політику після того, як Едвард Сноуден опублікував документи про стеження АНБ.

 

Компанія Apple з 2008 року допомогла владі США розкрити більше 70 iPhone. Про це сообзает The Wall Street Journal з посиланням на записи про судові справи.

Вперше американські служби безпеки звернулися до Apple в 2008 році під час роботи над справою про сексуальне насильство над дітьми в місті Уотертаун. Тоді компанія заявила про те, що їй потрібно рішення суду про те, що вона повинна зламати пароль користувача. Разом з тим, Apple допомогла Департаменту юстиції скласти заяву і привела аргументи, які допомогли владі досягти необхідного рішення в суді. iPhone був зламаний компанією в присутності слідчих.

З тих пір компанія допомогла владі зламати понад 70 смартфонів. За відомостями видання, компанія змінила політику після того, як у 2013 році Едвард Сноуден опублікував документи, що свідчать про стеження АНБ за громадянами США та інших країн.

З 2014 року Apple стала більш ретельно підходити до захисту даних користувачів, прагнучи домогтися того, щоб інформація, яка зберігається на iPhone, яка не могла бути отримана навіть співробітниками компанії. Apple також посилається на те, що вимога написати спеціальне програмне забезпечення, яке дозволяє отримати доступ до інформації, що зберігається на пристрої, поставить під загрозу дані мільйонів користувачів компанії.

16 лютого суд зобов'язав компанію надати необхідні інструменти для отримання доступу до даних, що зберігаються в телефоні одного із злочинців, які у грудні 2015 року відкрили вогонь у медичному центрі для людей з обмеженими можливостями міста Сан-Бернардіно. В результаті збройного нападу 14 осіб загинули і 17 отримали поранення.

Apple відмовилася створювати iOS з бекдором для ФБР. Голова компанії Тім Кук у відкритому листі до користувачів повідомив, що ФБР звернулося до компанії з проханням розробити спеціальну версію iOS, яка допоможе обійти захист персональних даних користувачів, встановлену на смартфонах. Але, як зазначає Кук, захист персональних даних спрямований на захист користувачів від зловмисників. На думку голови компанії, створення "універсального бекдору" можна порівняти зі створенням ключа від всіх дверей. Якщо компанія піде на такий крок, вона поставить під загрозу безпеку всіх своїх користувачів.

На бік Apple стали Google, Twitter, WhatsApp і Facebook.

23 лютого міністерство юстиції США зажадало від Apple зламати ще 12 iPhone для одержання додаткової інформації у нерозкритих справах по всій території країни.

На початку березня Бруклінський суд виніс рішення про те, що уряд США не може змусити Apple зламати iPhone у справі про наркоторгівлю.

Пізніше ФБР зламав iPhone каліфорнійського стрілка без допомоги Apple і відкликало позов до компанії.