Апарат NASA здійснив посадку на Марс

27 листопада 11:02

InSight вже зробив перше фото і "селфі".

 

Космічний апарат NASA InSight успішно здійснив посадку на Марс. Як повідомляється на сайті агентства, апарат здійснив посадку через сім місяців після запуску і подолав 458 мільйонів кілометрів.

Наголошується, що місія InSight розрахована на два роки, цей час він буде збирати дані про внутрішню будову і склад Марса. Це дозволить дослідникам отримати додаткові відомості про те, як були сформовані кам'янисті космічні тіла в Сонячній системі.

Апарат здійснив посадку в північній півкулі Червоної планети на рівнині Елізій. Відразу після посадки InSight зробив знімок поверхні Марса, а трохи пізніше передав на Землю ще і "селфі". Апарат також сигналізував про те, що розкриття його сонячних панелей відбулося успішно і він вже почав отримувати необхідну енергію.

"Селфі" InSight
"Селфі" InSight
NASA

InSight побудований на базі конструкції посадкового апарату "Фенікс", який займався дослідженнями в приполярних областях Червоної планети. Новий зонд обладнаний двома камерами і трьома інструментами: сейсмометром SEIS, призначеним для вивчення тектонічної активності Марса, апаратом HP3, який буде використовуватися для вимірювання теплового потоку під марсіанської поверхнею, а також приладом RISE, який дозволить більше дізнатися, зокрема, про марсіанське ядро.

Раніше вчені з Національного астрофізичного інституту в Болоньї заявили про те, що їм вдалося знайти свідчення наявності рідкої води на Марсі. Озеро діаметром близько 20 кілометрів розташовується під кригою на Південному полюсі Червоної планети. Наголошується, що це перше свідчення наявності рідкої води на Марсі на даний момент.