Апарат InSight перемістив бур на Марсі

04 липня 13:05

Бур апарату застряг в кінці лютому і не міг продовжити роботу.

 

Апарат NASA InSight успішно провів операцію з перестановки опорної конструкції бурової установки, яка була здійснена за допомогою роботизованої руки. Як повідомляється на сайті агентства, тепер команді місії вдасться роздивитися, чому бур апарату не може продовжити роботу.

"Ми завершили перший етап нашого плану з порятунку бура. Ми ще не закінчили. Але вся команда натхненна, оскільки ми дуже близькі до того, щоб знову змусити бур рухатися", - заявив один з учасників команди місії Трой Хадсон.

Бур InSight був розроблений для того, щоб просвердлити марсіанський грунт і дістатися до глибини до п'яти метрів. Разом з тим, він зміг пробурити лише 30 сантиметрів і 28 лютого застряг.

28-29 червня вчені успішно провели операцію з переміщення опорної конструкції, яка закривала огляд камер. За допомогою знімків, які були передані на Землю, дослідники з'ясували, що їхні здогади були вірні: стінки свердловини сильно розширилися через те, що буру не вистачало тертя і він практично не просувався вглиб при бурінні. Грунт навколо бура веде себе швидше як мокрий сніг, ніж як пісок.

Разом з тим, все ще існує можливість, що бур наткнувся на камінь, тому не міг продовжити буріння. Надалі інженери мають намір допомогти буру, зробивши натискання на ґрунт за допомогою ковша, встановленого на апарат.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

InSight здійснив посадку на Марс 26 листопада. Місія апарату розрахована на два роки, цей час він буде збирати дані про внутрішню будову і склад Марса. Це дозволить дослідникам отримати додаткові відомості про те, як були сформовані кам'янисті космічні тіла в Сонячній системі.