Апарат Dawn передав на Землю фото Церери з рекордно близької відстані

23 грудня 14:05

Відстань до поверхні карликової планети склала 385 кілометрів.

 

Космічний апарат NASA Dawn здійснив останній обліт навколо карликової планети Церери і передав на Землю перші знімки, зроблені з максимального близької відстані до її поверхні. Знімки були опубліковані на офіційному сайті NASA.

Зображення південного півкулі Церери були зроблені апаратом з відстані 385 кілометрів від поверхні карликової планети. Апарат залишиться на цій висоті до закінчення своєї місії і на невизначений час після цього.

Читайте також: Станція Dawn зафіксувала загадкові спалахи на Церері

NASA

На знімках, зроблених апаратом, можна помітити ланцюг кратерів. Кратери розташовуються по всій поверхні Церери. Як правило, їхня поява є наслідком падіння великих гір, розташованих на великих планетах. Поява таких кратерів на Церері свідчить про те, що подібні процеси можливі і на більш дрібних космічних тілах.

NASA

У серпні NASA підготувало "екскурсійний тур" по головним визначним пам'яткам на поверхні Церери – кратеру Оккатор з загадковими білими плямами і горі-піраміді. Пізніше дослідники заявили про те, що розкрили таємницю цих плям. На думку вчених, вони представляють собою відкладення солі, і що вони, ймовірно, є слідом вивержень екзотичних "соляних вулканів".