Антропологи закликають переглянути історію появи людей в Америці

06 листопада 13:18

Люди почали освоєння Західної півкулі ще до того, як замерзла Берингова протока дозволила їм дістатися туди суходолом.

 

Група антропологів на чолі з професором Університету Каліфорнії в Сан-Дієго Тоддом Брайе поставила під сумнів "кловисскую" гіпотезу заселення Америки, заявивши, що люди з'явилися в Західній півкулі набагато раніше. Висновки дослідників опубліковані в журналі Science.

Вважається, що перші люди з'явилися в Північній і Південній Америці близько 13500 років тому, пройшовши через Берингову протоку під час зледеніння, після чого – в період потепління, коли північ континенту очистилася від криги, – стали швидко просуватися на південь. Це були представники неолітичної культури Кловіс, що залишили після себе досить характерні кам'яні наконечники, які археологи виявляють сьогодні на обох континентах, часто по сусідству з масовими останками мастодонтів, мамонтів та інших потенційних об'єктів їхнього полювання.

Однак в останні роки з'являється все більше свідчень того, що люди почали освоювати Америку набагато раніше не тільки Колумба, але й культури Кловіс.

Тепер же вчені заявили про те, що заселення Америки почалося не з пішоходів, які перетнули Берингову протоку, а з морських подорожей, в основному – каботажних, тобто вздовж берегів.

Науковці апелюють до цілого ряду знахідок, що, хоча і не належать до запаморочливої давнину в більш ніж 100 тисяч років, проте набагато старіші, ніж це можуть пояснити традиційні уявлення про колонізацію Західного півкулі. Це – рештки поселень на тихоокеанських островах і вздовж узбережжя обох континентів, від Канади до Чилі, датовані віком від 13 до 16 тисяч років тому.

Нової картини заселення Америки в роботі не висувається, хоча антропологи вважають, що, швидше за все, цей процес відбувався саме за рахунок водних подорожей вздовж берегів Євразії, а потім і Америки.

Раніше вчені встановили, що гени неандертальців викликають депресії, нікотинову залежність і захворювання шкіри у сучасних людей.