Антропологи виявили множинні аномалії розвитку у давніх людей

07 листопада 12:37

На думку учених, аномалії пов'язані зі схрещуванням близьких родичів.

 

Ерік Трінкаус, антрополог з Вашингтонського університету, вивчив останки людей, що жили в Плейстоцені, і заявив про те, що у них спостерігалися множинні аномалії розвитку. Як повідомляє Phys.org, на думку вченого, ці аномалії могли бути пов'язані з тим, що в ті часи відбувалося схрещування близьких родичів.

Епоха Плейстоцену охоплює період з 2,6 мільйона років тому за 11700 тисяч років тому. Попередні дослідження показують, що в цей період анатомічно сучасні люди з'явилися в Африці і вийшли за її межі. Тепер же Трінкаус заявив про те, що в цей же період у людей спостерігалися множинні аномалії розвитку.

У ході дослідження вчений вивчив останки 66 людей, які мешкали на Землі приблизно 200 тисяч років тому. Трінкаус підкреслює, що більшість останків належало молодим дорослим. Проаналізувавши їх, він виявив у них надзвичайно високе число анатомічних відхилень, наприклад, викривлення кісток ніг та рук, деформацію черепа і щелепи.

Всього вчений виявив у стародавніх людей 75 аномалій, дві третини з яких зустрічаються тільки у 1% сучасних людей. Крім того, він також виявив, що причиною деяких аномалій могли бути захворювання крові або гідроцефалія, але простежити точні причини появи всіх з них не можна.

Трінкаус висловив припущення, що аномалії виникали частіше через широке розповсюдження інбридингу, коли один з одним схрещувалися близькі родичі. Він також припустив, що для людей з аномаліями використовувалися особливі ритуали поховання, які дозволили їхнім останками зберегтися в хорошому стані.

Раніше дослідники встановили, що ацтеки з'їдали іспанців, що приїхали завоювати їх . Історики проводили розкопки поселення ацтеків і дружніх їм племен, що знаходиться на схід від Мехіко. У ньому вчені виявили рештки 15 іспанців, а також їхніх союзників - 45 кубинців африканського й індійського походження, жінок, дітей і 350 інших осіб, включаючи майя, що погодилися на співпрацю з конкістадорами. Усього вчені нарахували близько 550 осіб.