Американські вчені створили аналог чарівного капелюха з "Гаррі Поттера"

03 березня 04:30

Капелюх здатен "читати думки" людей.

 

Вчені з Массачусетського технологічного інституту створили аналог чарівного капелюха з всесвіту Гаррі Поттера. Як повідомляє The Boston Globe, капелюх здатен реєструвати активність мозку, аналізувати її і визначати предмети, про які думає людина.

Дослідники відзначають, що насправді капелюх – це всього лише виріб з тканини, який вони використали для того, щоб надати пристрою магічний вид. В капелюх вбудували носимий електроенцефалограф з 14 електродами, які розміщуються в різних частинах голови. Крім того, вчені використали технологію машинного навчання, яка розпізнає патерни мозкової активності.

Перед початком роботи дослідники показали користувачам серію малюнків і попросили уявити зображені на них об'єкти. В цей час пристрій записував активність мозку і асоціював її з діями або об'єктами. Після цього капелюх задає користувачеві ряд питань, які передбачають бінарну відповідь, а користувач може сам вибрати, про що він думає. При цьому, йому не потрібно вимовляти відповіді вголос, капелюх розпізнає активність мозку і може визначити, про що думає людина, яка надягла її.

Раніше штучний інтелект виявив ліки від малярії в зубній пасті. У ході дослідження вчені підключили штучний інтелект для аналізу того, як збудник, малярійний плазмодій, взаємодіє з триклозаном, антибіотиком із звичайної "лікувальної" зубної пасти. Цей антибіотик, як пояснюють біологи, пригнічує розмноження бактерій, заважаючи роботі одного з їхніх ключових ферментів, який відповідає за складання жирових молекул, необхідних для нормальної роботи клітинних стінок мікробів.