Американські астрономи зібрали найбільший каталог галактик у Всесвіті

24 вересня 12:17

Новий каталог галактик, випущений в рамках проекту Galaxy Zoo 2, налічує 304122 об'єкти, що майже в десять разів більше, ніж в опублікованому у 1989 році Каталогу основних галактик.

 

Група вчених, що керують проектом Galaxy Zoo, склала каталог, який включає понад 300 тисяч галактик, класифікованих за будовою силами добровольців з усього світу.

У цьому каталозі нам вперше вдалося зібрати таку кількість інформації про популяції галактик. Люди по всьому світу вже починають досліджувати ці дані, щоб уточнити уявлення про типи галактик.

З лютого 2009 року по квітень 2010 року понад 83 тисячі добровольців, які брали участь у проекті Galaxy Zoo 2, переглядали знімки, отримані телескопом обсерваторії "Апач-пойнт" у Нью-Мексико (США) в рамках Слоанівського цифрового огляду неба (Sloan Digital Sky Survey, SDSS). Добровольці описували будову галактик, в тому числі відзначаючи такі риси, як наявність спіральних рукавів або перемички в ядрі галактики. Особливості будови галактик цікаві тим, що дозволяють дізнатися про їхню еволюцію.

Всього учасники проекту класифікували понад 300 тисяч найбільш яскравих і великих галактик з бази даних SDSS. За оцінками керівників проекту, в однієї людини на цю роботу пішло б приблизно 30 років. Порівнявши частини отриманого каталогу з меншими за розміром каталогами, складеними професійними астрономами, вчені впевнилися, що класифікації у 90% випадків збігаються.

Кількість даних, які отримують астрономи з сучасних телескопів, величезна, а комп'ютерні алгоритми не здатні впоратися із завданнями визначення структур галактик. Проект Galaxy Zoo був запущений в 2007 році з метою скласти класифікацію будови більше мільйона галактик, знімки яких були отримані в рамках SDSS. Спочатку добровольці займалися лише грубою класифікацією, розділяючи зображення еліптичних, спіральних і об'єднаних галактик. !zn

Читайте також:

Телескоп NASA зняв фільм про 13 років з життя чорної діри

Всесвіт, можливо, зовсім не розширюється: вчені запропонували теорію "космічного піаніно"

Новий телескоп вперше дозволив розглянути зародки гігантських зірок (ФОТО)