90 мільйонів років тому в Антарктиді міг рости тропічний ліс

02 квiтня 10:58

Під льодами Антарктиди знайшли пилок і спори.

 

Вчені заявили про те, що 90 мільйонів років тому в Антарктиді могли рости тропічні ліси. Як повідомляє "Популярная механика", пилок і спори, що вказують на це, дослідники виявили на глибині 25 метрів нижче морського дна біля льодовика Пайн-Айленд.

"Це, безумовно, найпівденніша знахідка крейдяного періоду з коли-небудь знайдених на планеті. Ми були першими, хто там бурив. Ми знайшли багато пилку і спор", - заявив геолог з Центру полярних і морських досліджень Інституту Гельмгольца їм. Альфреда Вегенера і провідний автор дослідження Йоганн Клагес.

Вчені вважають, що раніше в цьому регіоні розташовувалася болотиста екосистема хвойних дерев, можливо, схожа на сучасні тропічні ліси Нової Зеландії. Ліси були розташовані на південній широті 82 градусів. Тобто, вони занурювалися в повну темряву приблизно на чотири місяці щороку. Сучасним тропічним лісам для виживання потрібно сонце, але стародавньої екосистемі доводилося покладатися на інше джерело енергії. Цим джерелом міг бути високий рівень вуглекислого газу в атмосфері.

За словами дослідників, виявлення тропічного лісу в Антарктиді свідчить про те, що рівень вуглекислого газу в той час був вище, ніж вважалося, і можливо досягав 1680 ppm (сучасний рівень CO2 складає трохи більше 400 ppm). Тобто, на Землі було тепліше і льодовиків на полюсах не було. Середньорічна температура в Антарктиді становила близько 12 градусів Цельсія, а літні температури в середньому становили близько 19 градусів Цельсія.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені NASA заявили про те, що каньйон під льодовиком Денмана у Східній Антарктиці, повністю заповнений льодом, може дуже швидко розтанути. Льодовики, що оточують його, відходять і стають тоншими, в ущелину надходить тепла океанічна вода, яка "роз'їдає" лід.