10-місячні діти здатні пов'язати витрати на досягнення мети з її цінністю – вчені

24 листопада 15:22

Діти розуміють, яка мета важливіша для персонажа.

 

Вчені заявили про те, що діти у віці 10 місяців здатні оцінити фізичні затрати, які необхідні для досягнення мети, і зробити висновки про те, яка мета більш бажана для персонажа на підставі того, на які жертви він готовий заради неї піти, повідомляє N+1.

Вчені розіграли ситуації прийняття вибору у вигляді коротких анімаційних фільмів, які потім показали 80 немовлятам. Перші два фільми ставили переваги головного героя по відношенню до двох цілям, двом іншим анімованим геометричним фігурам, а в третьому головний герой міг вибрати одну з них, докладаючи рівну кількість зусиль. Цей вибір був логічним (герой вибирав більш цінну фігуру, заради якої погодився подолати серйозну перешкоду у перших двох фільмах), або суперечив попереднім перевагам героя (вибір падав на менш цінну фігуру, заради якої герой не став долати серйозну перешкоду).

Щоб переконатися, що немовлята оперують поняттями фізичних зусиль, а не відстані, або іншої пов'язаної з зусиллями величиною, експериментатори використовували перешкоди різного роду: в різних експериментах герой долав бар'єри різної висоти, ширини, нахилу. Всіх учасників розділили на три групи, так що кожне немовля бачило фільм з якимось одним типом перешкоди. Експериментатори очікували, що нелогічний вибір здивує малюків і вони більше будуть дивитися на екран.

Ті версії фільму, в якому герой вибирає менш цінну фігуру, залучили більш тривалу увагу дітей, ніж версії з "логічною" кінцівкою. Значуща різниця спостерігалася у всіх експериментах, незалежно від того, які саме бар'єри герой долав для досягнення цілей.

Раніше повідомлялося про те, що медики успішно прооперували дитину з Іраку, який народився з вісьмома кінцівками.