При реконструкції стадіону «Металіст» виявлено порушення на мільйони гривень

18 лютого 12:50

Колегія Рахункової палати знайшла масові порушення законодавства при реконструкції Харківського стадіону «Металіст» до Євро-2012, які призвели до збільшення витрат на реконструкцію у 1,7 рази.

 

Рахункова палата провела аудит щодо використання коштів державного бюджету, виділених на реконструкцію стадіону «Металіст» у Харкові згідно з Державною цільовою програмою підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу.

Про це повідомляє пре-служба Рахункової палати.

У результаті терміни завершення робіт, встановлені Урядом спочатку на грудень 2009 року, а потім - на грудень 2010 року, були двічі зірвані, більше того, створені передумови для реалізації інтересів приватних структур за рахунок державних коштів.

Безвідповідальне ставлення комунального підприємства ОСК «Металіст» як замовника до надання проектувальнику технічних завдань із розробки проекту реконструкції спортивного комплексу, неврахування в них у повному обсязі вимог УЄФА стосовно стандартів безпеки призвело до неодноразової переробки проектно-кошторисної документації, затримки виконання робіт і збільшення вартості реконструкції в 1,7 раза (до 762,6 млн. гривень). Зрив термінів завершення реконструкції спричинено також її недофінансуванням з державного бюджету у 2009 році на 36,6 млн. грн., з обласного бюджету Харківської області та міського бюджету м. Харкова - на 47,4 млн. грн. та від приватних структур - на 64,2 млн. гривень.

У ході реконструкції внаслідок недотримання державних будівельних норм використано з порушенням законодавства коштів на суму 60,5 млн. грн.

У цілому відсутність системного підходу до організації реконструкції спорткомплексу з боку Уряду, неналежне управління Міністерством у справах сім'ї, молоді та спорту, Національним агентством з питань підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, Харківською обласною радою реконструкцією спричинило суттєві ризики для забезпечення своєчасної підготовки до проведення чемпіонату та досягнення кінцевої мети державних інвестицій.

Колегія наголосила, що на сьогодні відсутні гарантії щодо повноцінного функціонування комунального спорткомплексу за призначенням після проведення чемпіонату та надання громадянам України спортивно-культурних послуг за доступними цінами.