НБА пригрозила скасувати баскетбольний сезон

29 вересня 12:48

Баскетбольний сезон-2011/2012 буде повністю скасовано в разі, якщо не відбудеться істотних зрушень у перемовинах після завершення локауту. Про це заявив комісіонер Національної баскетбольної асоціації (НБА) Девід Стерн.

 

Чергові перемовини відбулися у вівторок і середу, однак сторони знову не просунулися у підписанні угоди і домовилися про зустріч у п'ятницю і, якщо знадобиться, то й у вихідні.

Джерела, близькі до перемовин, повідомили, що угода з принципових питань має бути досягнута за вихідні, у крайньому разі, до середини наступного тижня. Інакше, впевненості в тому, що весь сезон із 82 матчів, старт якого спочатку було заплановано на 1 листопада, не відбудеться.

«Я сконцентрую свою увагу на тому, щоб вислухати обидві сторони і вирішити, чи буде у них сезон або ж сезону не буде. Це те, чим вони ризикують на цих вихідних», - заявив Стерн журналістам після завершення 4-годинних обговорень у середу у Нью-Йорку.

Президент профспілки гравців Дерек Фішер, який виступає за «Лейкерс», сказав, що до участі в обговореннях у п'ятницю запрошені зоряні гравці НБА,у тому числі його партнер з команди Кобі Брайант, а також Леброн Джеймс і Дуейн Уейд з «Маямі».

Останній, у свою чергу, вже брав участь у зустрічі, що стосується трудового договору, під час матчу Всіх зірок у лютому 2010 року в Далласі, коли власники клубів вперше заговорили про неприємні для гравців плани зміни у зарплаті. «Я говорив вчора з хлопцями. Я зараз тут, у Нью-Йорку. Збирався завтра їхати. Але я затримаюсь і прийду на наступну зустріч у п'ятницю», - сказав Уейд.

На даний момент через локаут НБА вже відклала відкриття тренувальних таборів і скасувала 43 передсезонних матчі.

Про початок локауту було оголошено 1 липня 2011 року після того, як між профспілкою гравців і власниками клубів не було досягнуто домовленості щодо підписання нової трудового угоди. Проблемою стало небажання власників клубів піднімати стелю зарплат гравців. За останньою інформацією клуби хочуть скоротити на 5% всі зарплати в майбутньому сезоні, на 7% в сезоні-2012/2013 і на 10% в сезоні-2013-2014.