Майже 1000 км: український спортсмен пливе вниз Дніпром

09 серпня 12:45

Український спортсмен Михайло Романишин йде на рекорд. Опинитися у фінальній точці запливу в Херсоні плавець планує вже на початку вересня.

 

Подолати Дніпро за місяць. Український плавець Михайло Романишин іде на рекорд – планує проплисти всю українську ділянку річки аж до Чорного моря. Каже, так хоче популяризувати спорт серед молоді, а ще – привернути увагу до проблем забруднення Дніпра. Рушив у рекордний заплив 5 серпня від українсько-білоруського кордону.

На пункті відпочинку в столиці разом з родиною спортсмена та групою підтримки – екстремала зустрічали і журналісти .

Плавця Михайла Романишина на березі вже виглядають. Зустріти спортсмена прийшли дружина з дітьми та журналісти. На Оболонську набережну в Києві він дістався із затримкою.

"Дивний вигляд спорту – плавання. Начебто бачиш орієнтир, через годину – знову орієнтир, через годину – знову, він не наближається... Зустрічна хвиля була неприємна, чекали сильного течії, не дочекалися", – ділиться першими враженнями плавець.

Михайло Романишин пливе Дніпром уже третій день. Щодоби долає по 20-25 км. Пливе по 10 годин, спить – не більше шести.

Їсть нерідко теж під час плавання: "Із човна подають харчування, в основному це як у вагітної жінки – що захочу. Буває, що таке іноді... "Снікерс" там або щось солоного. Все, що є на човні, я прошу, щоб мені дали, пожував і поплив далі".

До запливу готувався 4 роки, розповідає спортсмен. Нині ж завдання ускладнюють хвилі, водорості та холодна вода. Та найважче, зізнається, бути далеко від родини. Дружина з дітьми уболівають на суші.

Вірить в успіх і тренер Карен Абрамов. Він супроводжує заплив, веслуючи у човні. Виконує функції не тільки наставника, а й масажиста, кухаря і медика. Поряд – і в спеку, і в дощ."На човні змок. Ну а що робити? Я ж не скажу "Міша, вибач, я промок". Він пливе. На човні важко, але я завжди знаю, що йому в 100 разів важче у воді. Там холодно, м'язи болять", – знизує плечима заслужений тренер України.Ночувати команді теж доводиться у польових умовах. Загалом, мусять подолати майже 1 тис. км. І вийти на рекорд України за довжиною дистанції. Заплив фіксують за допомогою GPS-передавачів.Людина гребе руками і ногами вперше на такій довгій дистанції. Наше основне правило фіксації цього досягнення – щоб трек, який переривається ввечері перед ночівлею, починався зранку з тієї ж точки, і за координатами клеїлося у безперервний маршрут", – уточнює експерт Національного реєстру рекордів України Віталій Зорін.

Спортсмен же наголошує – на рекорд йде заради високої мети: "Мета – це привернути увагу молоді до спорту, відвернути їх від чогось згубного, шкідливих звичок. І ось екологія. Дуже сильно постраждала через зелень у Дніпрі".

Опинитися у фінальній точці запливу – в Херсоні – плавець планує вже на початку вересня. Утім, каже, це лише розминка. За рік збирається рушити з Одеси до Стамбулу і перепливти Чорне море.