До Євро-2012 закуплять автобуси і тролейбуси з кондиціонерами

20 червня 06:21

У Києві до Євро-2012 мають намір закупити транспорт з кондиціонерами, однак усі автобуси і тролейбуси забезпечити прохолодою не зможуть.

 

«До Євро-2012 ми закупимо нові автобуси і тролейбуси з кондиціонерами, у наступному році вони будуть на маршрутах», - заявив газеті «Сегодня» заступник голови КМДА Анатолій Голубченко.

Він зазначив, що переводити весь міський транспорт на кондиціонування не будуть, через те, що поставити у наявний транспорт кондиціонери - це дуже дорого.

«Близько 10 тис. дол обійдеться один одинарний автобус, а в трамваї ще дорожче - 13 тис. дол. Такі гроші навряд чи знайдуться у бюджеті», - сказав головний інженер Київпастрансу Юрій Бомбандьоров.

У компанії, що займається встановленням кондиціонерів, відзначили, що рейсовий автобус зможуть «охолодити» дешевше - за 6 тис. дол. Якщо врахувати, що зараз у місті їздить близько 350 автобусів, то їх охолодження обійдеться у 16,8 млн грн.

А ось маршрутники встановлювати охолоджувачі повітря не збираються. «Невигідно. Спека триває не так довго. А водієві доводиться часто відкривати двері - все гаряче повітря хлине в салон», - каже директор фірми-перевізника Микола Бацан. Однак у таксі вже готуються до Євро-2012. Щоправда, зараз за прохолоду в салоні беруть додатково від 5 до 10 грн.

Нагадаємо, в інших європейських країнах, наприклад в Італії та Іспанії, наявність кондиціонерів у громадському транспорті обов'язкова. У Німеччині пасажири через зламаний кондиціонер подали позови і домоглися компенсації в 500 євро.