Боліди Формули-1 хочуть частково перевести на електротягу

21 липня 16:37

Міжнародна автомобільна федерація (FIA) опублікувала технічний регламент Формули-1, який набуває чинності з 2014 року. У цьому документі, зокрема, говориться, що через три роки боліди мають пересуватися по піт-лейн виключно на електротязі.

 

«Автомобіль має рухатися по піт-лейн повністю в електричному режимі, без включеного запалювання і без подачі палива у двигун», - йдеться в пункті 5,19 технічного регламенту.

Крім цього, з 2014 року боліди Формули-1 отримають можливість заводитися і глушиться без сторонньої допомоги, ці операції має проводити пілот. Також доведеться модернізувати трансмісії гоночних машин, додавши задню передачу. «Всі автомобілі будуть здатні їздити заднім ходом у будь-який момент гонки і при цьому керуватися водієм», - наголошується в регламенті.

Крім того, документ затверджує перехід чемпіонату світу на шестициліндрові турбомотори, зміни характеристик системи рекуперації кінетичної енергії KERS (її потужність збільшиться в два рази), а також передбачає низку інших, менш значних нововведень.

Як повідомлялося раніше, з 2014 року на боліди Формули-1 встановлюватимуться 1,6-літрові двигуни V6, оснащені турбонагнітачем. Максимально дозволене число оборотів становитиме 15 тисяч, тиск впорскування палива не зможе перевищувати 500 бар, а обмеження на витрату палива зроблять двигуни на 35 відсотків економічнішими. Максимальна обов'язкова потужність для установки системи рекуперації кінетичної енергії гальмування KERS складе 120 кіловат.