Янукович і Азаров очолили рейтинг "ворогів преси"

03 травня 12:33

Президент України Віктор Янукович очолив антирейтинг "Вороги преси -2010", який було складено ГО "Інститут масової інформації" і Київською незалежною медіа-профспілкою.

 

Голова комітету Київської незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов пояснив вибір укладачів рейтингу. Він заявив, що упродовж 2010 року охорона В.Януковича неодноразово перешкоджала журналістам виконувати їхні професійні обов'язки, з ефірів знімалися сюжети з критикою голови держави. Зафіксовано 12 випадків порушення прав журналістів з боку адміністрації президента, наголосив Ю.Луканов.

Прем'єр-міністр Микола Азаров також потрапив до антирейтингу (2-ге місце) завдяки своїй охороні, яка застосовувала силу проти журналістів, і своїій прес-службі, яка вимагала від видань повного узгодження журналістського матеріалу з прес-секретарем глави уряду.

На третій позиції антирейтингу - чиновник київської міської держадміністрації Володимир Стороженко, який у квітні 2010 року, як заявив Ю.Луканов, "нахамив тележурналістці і викинув її мікрофон в урну".

Список "ворогів преси" було складено на основі моніторингу порушень прав журналістів та висновків експертів-журналістів з державних і комерційних медіа.

У 2009 році "призова" трійка антирейтингу мала зовсім інший вигляд: тоді до неї увійшли генпрокурор Олександр Медведько, народний депутат Олександр Ткаченко і прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.

Напередодні Національна спілка журналістів України оприлюднила свій список державних чиновників і власників медіа, які своїми діями «придушують засоби масової інформації». Його очолив народний депутат від фракції ПР Ян Табачник.