Все більше українців перетинає західний кордон

17 сiчня 08:31

Упродовж 2010 року західну ділянку кордону перетнуло 23,5 мільйона осіб, що на 1,5 мільйона більше ніж у 2009 році, за даними Держприкордонслужби західного регіону. Причому прикордонники підрахували, що кількість українців, які перетинали кордон у 2010 році, зросла на 22%, а от іноземців навпаки - поменшало на 8%.

 

Керівник прес-служби Держприкордонслужби західного регіону Володимир Шеремет пояснює таку тенденцію активною видачею карт малого прикордонного руху консульствами європейських країн, що межують з Україною. Відтак мешканці українського прикордоння активізувалися у човниковому бізнесі, зазначає Шеремет.

Що стосується іноземців, то зменшення їхньої кількості в наземних пунктах пропуску пояснюють тим, що відпала потреба їздити за українськими товарами самим – тепер це роблять самі українці. Разом з тим в аеропортах кількість іноземців навпаки зросла, що свідчить про збільшення їхнього потоку з туристичною та бізнесовою метою, аналізують прикордонники.

Директор регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень в Ужгороді Світлана Мітряєва зауважила, що українські громадяни особливо активізувалися на прикордонні з Угорщиною. Причинною цьому є бажання отримати громадянство цієї країни, адже з початку 2011 року в Угорщині набрав чинності закон про подвійне громадянство. Тому українці здійснюють чимало поїздок саме з метою зібрати необхідні документи, припустила експерт.

За матеріалами: Deutsche Welle