В Одесі хочуть перейменувати площу Незалежності

31 травня 18:35

Керівництво Одеської міськради має намір перейменувати майдан Незалежності, повідомив сьогодні на брифінгу перший заступник міського голови Сергій Черненко.

 

За словами С. Черненка, «питання про перейменування однієї з центральних міських площ має розглядатися вже на сьогоднішньому виконкомі міськради, але буде зняте з обговорення - проект рішення відправлений на доопрацювання».
Перший віце-мер уточнив, що керівництво міста планує перейменувати майдан Незалежності в площу ім. Бориса Дерев'янка в честь редактора газети «Вечірня Одеса»,який загинув 14 років тому від кулі кілера.
Справа в тому, додав він, що «Б. Дерев 'янко працював в районі нинішньої площі Незалежності (до проголошення незалежності України іменувалася площею 50-річчя СРСР). І я вважаю, що буде нормально і правильно, якщо ця площа буде перейменована на честь Б. Дерев 'янко, а існуючу площу ім. Б. Дерев 'янка (колишня площа Конституції СРСР) - на майдан Незалежності».
Варто нагадати, що 11 серпня 1997 редактор «Вечірньої Одеси» Б. Дерев 'янко був застрелений найманим вбивцею, який був затриманий і засуджений. Замовника злочину до цих пір не знайшли.
У 1999 році Одеська міськрада, очолювана тоді Русланом Боделаном, прийняла рішення перейменувати площу на честь Б. Дерев 'янка.
Керівництво Одеської мерії також планує перейменувати вулицю Затишну в Уютную, вулицю Скісну - в Косвєнную, вулицю Івана та Юрія Лип в мікрорайоні Ближні Млини - на вулицю Федора Пішеніна. Це викликало хвилю протестів містян проти відверто русифікаторської політики нинішнього мера Олексія Костусєва, який народився в Сахалінській області Росії, але вперто позиціонує себе «корінним одеситом».
Зокрема, газета «Вільна Одеса» розцінила ці наміри «як початок повзучої насильницької русифікації Одеси і спроби небагатьох проросійськи налаштованих ділків одеської влади, волею випадку опинилися біля керма, витравити з Одеси її українське коріння».
Крім того, в оприлюдненій нещодавно заяві інтелігенції Одеси, в тому числі двадцяти найбільш авторитетних одеських вчених-істориків, наголошується, що «дії ряду одеських політиків ідуть врозріз з деклараціями президента Віктора Януковича і підривають основи його політики в окремих областях країни, тому що прямо породжують недовіру до щирості цих декларацій». Автори заяви висловлюють переконання, що «жоден український топонім, пам'ятник, меморіальна дошка в Одесі не повинні бути скасовані!».