Українцям вперше видадуть міжнародні «європротоколи» для ДТП

23 листопада 07:25

21 листопада повні члени Моторного (транспортного) страхового бюро (МТСБУ) вирішили видавати бланки "європротоколів" до всіх полісів автоцивільної відповідальності тим, хто виїжджає за кордон ("зелена карта").

 

"Компанії вже можуть видавати бланки, коли вони купують поліси "зеленої карти"", - повідомив президент МТСБУ Володимир Романишин.

До сьогодні українські автомобілісти для отримання відшкодування за ДТП за кордоном мали викликати дорожню поліцію або погодитися на оформлення "європротоколу", який був у другої сторони ДТП, пише «КоммерсантЪ-Украина».

В Європі система врегулювання ДТП за допомогою "європротоколу" діє давно, але всі бланки друкуються мовою країни, в якій його було видано. За словами члена президії МТСБУ Олени Машаро, нерозуміння українцями суті написаного у бланку і пояснення причин події практично у всіх випадках робить їх винними.

"За документами, які підписують українські автомобілісти, вони неправі у 99% випадках. А нашим компаніям пред'являються рахунки на виплату збитків", - пояснила Машаро.

"Дехто не міг отримати виплату, хоча і був потерпілим, оскільки не володів мовою і не розумів, що таке "європротокол"", - зазначив перший віце-президент СК "АХА Страхування" Андрій Перетяжко. До системи "зелена карта" входять 45 країн.

На відміну від правил використання "європротоколів" в Україні, де максимальна виплата не повинна перевищувати 10 тис. грн, ліміти відповідальності у деяких європейських країнах не встановлено.

"Виплати будуть проводитися на умовах законодавства країни, що відвідується", - зазначив Володимир Романишин.

В Україні "європротокол" введено 19 вересня. Його оформлення дозволяє отримати страхову виплату без оформлення матеріалів працівниками ДАІ. Щорічно українські компанії продають близько 500 тис. таких полісів.