Українці почали масово отримувати угорські паспорти

10 лютого 09:39

Угорці які мешкають у Закарпатській області, з початку року почали активно звертатись до угорського консульства із проханням видати паспорт громадянина Угорщини.

 

Як відомо, подвійне громадянство в Україні заборонене законом, однак це не зупиняє етнічних угорців, а також їхніх родичів отримувати другий паспорт.

Цей процес став більш помітним після того, як із 1 січня набули чинності поправки до закону про громадянство, ухвалені угорським парламентом. Після цього закордонні угорці отримали можливість отримати паспорт за спрощеною процедурою.

З початку року заяви на отримання угорського громадянства подало кілька тисяч жителів області.

Лише за минулий тиждень до консульських установ Угорщини у різних країнах надійшло близько 12 000 заяв про отримання угорського громадянства. І хоча самі угорці кажуть, що поки що найчастіше звертаються не українські жителі Закарпаття, а громадяни Сербії, Словаччини та Румунії, однак відомо, що з цієї кількості заяв 5-7 тисяч належить громадянам України.

Умови для отримання громадянства мінімальні: несудимість, базове знання угорської мови чи угорське походження. Причому поняття "походження" дуже умовне: достатньо, щоб хтось із найближчих родичів народився на території, що належала Угорщині до 1920 року або у воєнний період (1938-45). Тому і архіви зараз просто завалені заявами від шукачів свого коріння.

Міністерство закордонних справ України поки що не робило ніяких заяв з приводу ситуації, що склалася із отриманням громадянства Угорщини жителями Закарпатської області.

За матеріалам Бі-бі-сі