У Нідерландах почали діяти обмеження на продаж марихуани іноземцям

01 сiчня 13:17

Заборонити продаж марихуани туристам з 1 січня збиралися по всій території Нідерландів, проте в кінці-кінців це питання залишили на розсуд місцевої влади. Амстердам закривати кава-шопи не збирається.

 

З 1 січня у Нідерландах набув чинності закон, що забороняє продаж марихуани іноземцям.

Однак муніципалітети королівства отримали право самостійно вирішувати, чи забороняти продаж наркотику в кава-шопах (публічних закладах, які мають дозвіл на вільний продаж конопель і похідних).

Влада багатьох міст, в тому числі і Амстердама, вже заявила, що не має наміру обмежувати відвідування іноземними туристами ліцензованих кафе, де продають марихуану.

Як нещодавно оголосив мер Амстердама Еберхард ван дер Лан, що всі 220 міських кава-шопів будуть як і раніше відкриті для іноземців. За словами бургомістра, заборона негативно позначиться на доходах міста від туризму.

Разом з тим, у планах мера Амстердама - оголосити зонами, вільними від каннабіса, столичні школи. Вчителі скаржаться на те, що учні нерідко повертаються з перемін на уроки в не зовсім адекватному стані.

У новому році куріння марихуани в школі або на її території буде каратися штрафом або примусовим роботами. А до січня 2014 року буде закрито всі кава-шопи, що знаходяться в радіусі 250 метрів від середніх навчальних закладів.

Нагадаємо, у травні 2012 року у трьох регіонах на півдні Нідерландах була введена заборона на продаж каннабіса іноземним туристам, однак на самих голландців він не поширюється.

Своє рішення місцеві адміністрації пояснили бажанням знизити потік туристів, що прибувають у країну за легкими наркотиками і досаждають населенню своїм часто неадекватною поведінкою.

Згідно з офіційними даними, 1,5 млн туристів з 7 млн, щорічно прибувають в Амстердам, відвідують кава-шопи. !zn

Читайте також:

У Чехії дозволили продавати марихуану в аптеках

В Амстердамі порушників порядку будуть виселяти в «квартали для покидьків суспільства»

У штаті Вашингтон узаконили марихуану і одностатеві шлюби

Від наркотиків у світі щороку помирає 200 тис. людей