У Києві затримали п'ятьох міліціонерів, які тортурами покращували статистику

16 грудня 08:02

Вчора спецгрупа «Альфа» Служби безпеки України провела силове захоплення п'ятьох офіцерів міліції Дніпровського РУВС Києва. Серед затриманих: оперативники і підполковник-заступник начальника райвідділу.

 

Служба внутрішньої безпеки МВС почала стежити за міліціонерами після виявлення чоловіка, якому у райвідділі зламали руку.

«Понад рік тому, наприкінці листопада 2010-го, співробітники столичного карного розшуку затримали трьох чоловіків, які викрали чужу іномарку «Міцубісі». Міліціянти передали їх у Дніпровське райуправління, де було порушено кримінальну справу за статтею 185 КК - «Крадіжка». А через кілька днів, коли затриманих привезли в ізолятор тимчасового утримання, місцевий фельдшер побачив на руці одного з цих чоловіків...гіпс і зацікавився, звідки перелом. Історією зайнялася служба внутрішньої безпеки столичної міліції, яка і з'ясувала, що до цих громадян у Дніпровському РУВС застосовувалися недозволені методи, чому свідчення - тілесні ушкодження», - повідомив «Сегодня» керівник Департаменту у зв'язках із ЗМІ МВС України Володимир Поліщук.

За словами джерел редакції у МВС, за фактом було проведено перевірку. Потім було організовано негласне зовнішнє спостереження, документування подій. У березні прокуратура Дніпровського району порушила кримінальну справу за статтею 365-2 КК («Перевищення влади і службових повноважень, що супроводжується насильством, застосуванням зброї або спецзасобів»).

Офіцерів затримано на 72 години, після чого судом буде прийнято рішення про обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою або підписки про невиїзд. Санкція статті, за якою співробітники притягуються до відповідальності, загрожує їм позбавленням волі терміном від 3 до 8 років.

У неофіційних відгуках колеги характеризують тих не дуже втішно.

«Скажу так - вони просто страх втратили. Думали, що будуть катувати людей, покращуючи статистику, і їм взагалі нічого не буде», - сказав один із міліціонерів.

Раніше ZN.UA повідомляло, що Ленінський районний суд Феодосії виніс вирок співробітнику відділу карного розшуку міськвідділу міліції за те, що силоміць змушував затриманих брати на себе провину у скоєнні злочинів, яких вони не здійснювали.