У Чорнобильській зоні розпочалося будівництво сховища радіоактивних відходів

06 жовтня 05:45

У Чорнобильській зоні відчуження почалося будівництво централізованого сховища відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання. Про це повідомляє прес-служба МНС України.

 

Введення об'єкта в експлуатацію заплановано на середину 2013 року.

За словами голови Державного агентства з управління зоною відчуження Володимира Холоші, будівництво сховища фінансується за рахунок допомоги уряду Великобританії в рамках ініціативи країн «великої вісімки» «Глобальне партнерство проти розповсюдження зброї і матеріалів масового знищення» з наданням додаткового фінансування з боку Європейського Союзу.

Загальна вартість проекту складає 120-125 мільйонів гривень (15,5 мільйона доларів), у тому числі близько 8 мільйонів фунтів стерлінгів надав уряд Великобританії, ще 2 мільйони євро - Європейський Союз.

У свою чергу посол Великобританії в Україні Лі Тернер відзначив, що споруда, яку буде зведено на цьому місці, - це результат співпраці українських розробників проекту і британських технічних консультантів. «Таким чином, тут буде найвищий рівень безпеки і найкраща якість будівництва», - сказав у Л.Тернер.

За словами посла, значну роботу необхідно буде виконати для транспортування до сховища джерел іонізуючого випромінювання з усією України.

В.Холоша зазначив, що найбільше радіоактивних відходів зосереджено в Україні у районі таких великих міст, як Одеса, Київ, Донецьк і Дніпропетровськ. Для безпеки громадян надзвичайно важливо екологічно розвантажити ці регіони, зазначив він.

Сховище розраховано на прийом до 21 тисячі джерел радіації на рік. Всього в ньому можна зберігати до 400 тисяч джерел радіації. При цьому проект будівництва допускає у разі необхідності збільшення можливостей сховища.

За словами В.Холоші, джерела іонізуючого випромінювання - це невеликі за розміром капсули, в яких знаходиться високоактивна речовина, наприклад кобальт, цезій або стронцій.

«Вони використовуються, наприклад, при діагностуванні за допомогою рентгена, для лікування ракових захворювань. Вони дуже маленькі - від 1 до 15 сантиметрів», - зазначив посол Великобританії.

Сховище створюється на основі комплексу виробництв «Вектор», який об'єднує підготовку до зберігання і зберігання кондиціонованих джерел іонізуючого випромінювання у спеціальних контейнерах протягом 50 років.

«Сховище дозволить протягом близько 10-12 років зібрати всі джерела іонізуючого випромінювання в одному місці і таким чином зробити безпечним наше середовище», - резюмував голова Державного агентства з управління зоною відчуження.

Нагадаємо, за підсумками Чорнобильської донорської конференції, що відбулася 19 квітня, Україна, значна частина країн-донорів і Європейський банк реконструкції та розвитку зафіксували готовність зібрати близько 550 млн євро на реалізацію чорнобильських проектів. Україна вже завершила збір донорських коштів.