У 2011 році потік нелегальних мігрантів до Європи збільшився удвічі

17 листопада 10:15

Потік нелегальних іммігрантів до країн Євросоюзу за перші дев'ять місяців 2011 року різко збільшився.

 

Із січня по вересень було зареєстровано майже 113 тисяч випадків незаконного перетину кордонів ЄС, тоді як за весь 2010 рік подібне порушення здійснили близько 77 тисяч осіб. Експерти Європейського агентства прикордонної охорони Frontex пов'язують збільшення потоку мігрантів з «арабською весною».

Більшість мігрантів прибувають до Європи морським шляхом, намагаючись потрапити на Мальту або до Італії. Значну їх частину складають біженці з Тунісу і Лівії. Третина мігрантів намагається проникнути до країн ЄС через турецько-грецький кордон. У зв'язку з цим Frontex дорікнув Анкару і Афінам в недостатній координації зусиль, а також у тому, що вони не налагодили взаємодію з владою країн, із яких прибувають мігранти.

Представник Frontex Жиль Аріас Фернандес відзначив, що в середньому щодня кордон перетинають 300 мігрантів. Фернандес висловив занепокоєння у зв'язку з тим, що в деяких країнах умови центрів тимчасового утримання іммігрантів не відповідають встановленим нормам. Така ситуація, наприклад, склалася у Греції. Серйозною проблемою також є відсутність угод щодо реадмісії мігрантів.