Туристичні поїздки до Чорнобиля припинені

23 червня 17:09

На сьогоднішній день поїздки, які відбувалися з ознайомчою метою через туристичних операторів в зону відчуження, припинені. Про це повідомляє прес-служба Міністерства надзвичайних ситуацій.

 

"Це пов'язано з тим, що Генпрокуратура подала протест на наказ МНС, яким був затверджений порядок відвідання зони відчуження. Цей порядок визначав правила відвідування Чорнобильської зони, маршрути, якими пересувалися відвідувачі, які їхали з ознайомчою метою, час перебування в зоні, зовнішній вигляд тощо", - зазначили у відомстві.

МНС вважає свій наказ законним, оскільки він був зареєстрований в Міністерстві юстиції та погоджено з рядом зацікавлених органів влади. А саме: СБУ, МОЗ, Державною інспекцією з ядерного регулювання, МЗС.

Остаточне рішення у цій справі ухвалить суд. Його рішення і буде обов'язковим до виконання для сторін спору.

Як повідомили в МНС, технічні візити в зону тривають: журналісти, вчені та інші мають право їздити для здійснення своєї професійної діяльності.

У Чорнобильській зоні радіаційна обстановка стабільна, потужність експозиційної дози на поверхні грунту та вміст радіонуклідів у воді не перевищують нормативних значень.