Серед затриманих у Лівії українців є військові інженери

06 вересня 05:35

Кілька українців затриманих новою лівійською владою - колишні військові інженери. Про це журналістам повідомило джерело - офіцер СБУ.

 

На питання журналістів, чи має Служба безпеки України інформацію про наших можливих найманців у Лівії, перший заступник голови СБУ Володимир Рокітський відповів негативно, але заявив, що ця інформація перевіряється.

Однак інший проінформований офіцер СБУ підкреслив, що «кілька українців, затриманих лівійською владою, у минулому - військові інженери, і в якій якості вони прибули до Лівії за наймом російської нафтової компанії, можна тільки здогадуватися», пише газета
«Сегодня».

«Ці люди прибули до Лівії вже після початку війни і незважаючи на наші попередження про те, що це дуже ризиковано», - сказав директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин.

Проте, українським затриманим громадянам, на думку фахівців, не загрожує осуд.

«Навіть якщо новій лівійській владі і вдасться довести, що хтось із наших фахівців брав участь у будівництві інженерних споруд для резиденції Каддафі, це не кримінал, і навряд чи чимось загрожує комусь із них. На танках вони не їздили і людей не вбивали. Це люди, які займалися виключно мирними завданнями і хотіли заробити, незважаючи на ризики та небезпеку. Так, їм можна приписати підтримку режиму Муаммара Каддафі, але з бойовими діями це ніяк не пов'язано», - сказав виданню колишній співробітник МЗС України.

Один із захоплених українців, 33-річний одесит Максим Шадра, поїхав до Лівії на початку літа.

«Він працює кухарем, а не снайпером, на нафтовому підприємстві у Лівії, у липні мені дзвонив і запрошував на роботу, на посаду помічника. Сказав, що роботи багато, зарплата непогана. Але в мене маленька дитина, тому я не поїхала. До Лівії, наскільки я знаю, він поїхав вперше на початку цього літа. Знаю, що йому було страшно, але що поробиш - у нього велика родина. В Україні таких грошей не заробиш. Що стосується його фотографій зі зброєю (вони вивішені на його сторінці в «Однокласниках» з підписом «Лівія»), то, можливо, йому просто захотілося сфотографуватися з автоматом», - сказала однокласниця М.Шадрова Катерина Долоко.

Нагадаємо, вчора МЗС України підтвердив затримання у Лівії 23 українців, які прибули для роботи на об'єктах лівійської нафтової промисловості.

«Зусиллями посольства вже вдалося домогтися звільнення одного громадянина, щодо інших триває перевірка. Офіційних звинувачень лівійська сторона громадянам не пред'явила", - заявив вчора О.Волошин.