Росія погрожує відповісти США за візові обмеження

27 липня 19:09

Росія заявила, що «не залишить без відповіді» ймовірні плани США ввести візові обмеження щодо ряду російських чиновників, яких вважають причетними до смерті у слідчому ізоляторі в 2009 році російського юриста Сергія Магнітського.

 

Як говориться в заяві МЗС Росії, такі кроки США «недружні» і «неправомірні», тому Москва «вживатиме адекватних заходів», щоб «захистити суверенітет» Росії.

Вчора про прийняття Держдепом США такого переліку з 60 осіб написала американська газета The Washington Post, але офіційно ця інформація поки не підтверджена.

Сергій Магнітський, російський юрист, який працював для західного інвестиційного фонду Hermitage Capital, помер у 2009 році в слідчому ізоляторі в Москві у віці 37 років від проблем з серцем.

Російські правозахисники стверджують, що представники влади свідомо ігнорували поганий стан його здоров'я, щоб змусити його замовкнути.

У Росії у зв'язку з його смертю нещодавно порушили кілька кримінальних справ після того, як президент Дмитро Медведєв визнав, що смерть юриста настала внаслідок «злочинних дій».

С. Магнітський потрапив за грати за звинуваченням у розробці схеми ухиляння від податків для свого замовника Hermitage Capital.

Йому пред'явили це звинувачення після того, як він заявив, що викрив схему розкрадання з російського бюджету сплачених фондом 230 мільйонів доларів податків посадовими особами Міністерства внутрішніх справ Росії, податкової адміністрації та інших державних органів.