Регіонали готуються скасувати перехід на зимовий час вже цього року

10 вересня 09:17

Законопроект «Про зміну порядку обчислення часу», який пропонує відмовитися від переходу на зимовий час, включено до порядку денного Верховної Ради вже 23 вересня, повідомив автор регіонал Олег Надоша.

 

«Судячи з усього, документ приймуть, - заявив О.Надоша виданню «Сегодня». - Депутати згодні, що економічна вигода від переведення часу надумана, у цьому був сенс при нестачі електроенергії. Але сьогодні у світі електроенергії достатньо, зате в період тимчасового зсуву на 62% збільшується кількість серцевих нападів і у два рази частіше мами з дітьми звертаються до педіатра».

За експертними оцінками, щорічний перехід на зимовий час економив для країни 1 млрд кіловат або 240 млн грн.

За словами директора економічних програм Центру Разумкова Василя Юрчишина, для України, яка все ще не навчилася берегти електроенергію, це все одно відчутно: «Якщо законопроект все ж таки приймуть, вітчизняним підприємствам варто було б з метою економії зрушувати на годину свій робочий час».

Якщо перехід на зимовий час скасують, то московський час, як і раніше, буде випереджати київський на годину (росіяни в цьому році вже не будуть переходити на зимовий час). У Лондоні, наприклад, влітку буде на 2 години менше, а взимку - на 3, а середньоєвропейський час, за яким живе більшість країн Європи, взимку стане відставати від нашого на дві години, а влітку на годину.