Пуща-Водицю у новому генплані позбавили статусу історичного ареалу

25 жовтня 13:25

Пуща-Водицю позбавили статусу історичного ареалу: в новому генплані Києва до 2025 року ця територія вважатиметься такою, що втратила свою унікальність.

 

Як повідомив голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець, про це стало відомо під час обговорення історико-архітектурного опорного плану Києва, який є складовою Генерального плану до 2025 року на Консультативній раді Головного управління охорони культурної спадщини виконавчого органу Київради (КМДА).

«Пуща-Водиця, як унікальне містобудівне середовище, була рекреаційною перлиною Києва. Дії влади за останні п’ять років призвели до того, що ця територія перетворилась в посередню околицю з пафосно-олігархічною забудовою. На жаль, через необдуману політику влади, Київ втратив ще одну суто київську родзинку», - повідомив О.Бригинець.

Депутат розповів, що раніше Київ мав 5 історичних ареалів. Тепер два з них об’єднали в Центральний - від Кирилівської церкви до Києво-Печерської Лаври. Південний - до якого входить Музей національної архітектури і побуту «Пирогово» та інші об’єкти – зберігся та Пн-Соломянський історичний ареал – позбавили статусу, але зберегли пам’ятки як окремі об’єкти. Пуща-Водиця як історичний ареал в новому Генплані ліквідований.

«Якщо київська влада працюватиме в такому ж стилі, то в майбутньому Генплані історичних ареалів може взагалі не залишитись. Адже сакральні пам’ятки загубляться серед лісу хмарочосів», - обурений О.Бригинець.

Природний потенціал Пущі-Водиці – історична місцевість та кліматичний курорт в північно-західній частині Києва, в межах Оболонського району. Це заповідний ліс, вікові дуби та сосни, рослини зі сторінок «Червоної книги».

Краса Пуща-Водиці приваблювала багатьох письменників і художників та історичних особистостей. Свого часу тут побували Петро I, Катерина II, Т.Г.Шевченко, М.В.Гоголь (1830 р.), Л.М.Толстой, Л.Українка. Малювали її художники І.С.Їжакевич, Ф.3.Коновалюк. Був тут архітектор В.Городецький. Мешкав та навчався 1917-1923 роках у місцевій школі (нині носить його ім′я) Олег Ольжич - український поет, археолог і політичний діяч, син Олександра Олеся.