Представник Януковича в Раді вирішив провести будівництво Десятинної церкви через закон

22 вересня 05:53

Вчора в парламенті було зареєстровано законопроект «Про відродження церкви Богородиці (Десятинної) в Києві»

 

Автор законопроекту - представник президента у ВР Юрій Мірошниченко запропонував поєднати музеєфікацію останків Десятинної церкви з великим храмом.

«Відновити храм необхідно на історичному місці. Ми пропонуємо зробити стилобатну частину, в якій розміститься музей, там же будуть законсервовані залишки фундаменту. А зверху - відновити храм. Законопроектом передбачено цілий архітектурно-історичний, духовний комплекс», - сказав Мірошниченко газеті
«Сегодня».

За словами депутата, проект може бути проголосовано вже до кінця цього року. Нагадаємо, ряд столичних архітекторів виступає проти відновлення храму - мовляв, він не матиме історичної цінності.

Раніше ZN.UA повідомляло, що головний архітектор Києва Сергій Целовальник був упевнений, що переконав Юрія Мірошниченка будувати храм не на фундаменті старовинної Десятинної церкви, а осторонь від нього.

«Разом з керівником робочої групи Юрієм Мірошниченком та архімандритом Гедеоном я побував з макетом всього дитинця і пропозицією можливого зведення храму поруч з фундаментом у Блаженнійшого митрополита Київського і всія України Володимира (Сабодана). Я пояснив йому, що не можна ставити церкву на фундаменті, і Володимир благословив значний зсув нового храму з цього місця», - повідомив С.Целовальник.

Нагадаємо, 19 травня конкурсна комісія з визначення подальшої долі залишків фундаменту Десятинної церкви в Києві визначила двох переможців конкурсу. Один з проектів, автором якого є Андрій Миргородський, передбачає накриття залишків фундаменту Десятинної церкви «скляним хрестом» та спорудження невеликої каплиці, другий (автор Ольга Кругляк) передбачає будівництво великої середньовічної церкви. Комісія запропонувала обом творчим групам об'єднатися для створення спільного варіанту.

3 червня екс-президенти Віктор Ющенко та Леонід Кравчук написали спільний лист президенту України Віктору Януковичу з проханням взяти під особистий контроль ситуацію, що склалася навколо Десятинної церкви.