Польський журналіст склав «путівник хабарів» на кордоні з Україною

28 березня 06:07

За даними телеканалу TVN24, найдорожче проїзд кордону коштує у пункті пропуску «Зосин-Устилуг» (Волинська область), а найдешевше у п/п «Хребетне - Рава-Руська» (Львівська область). Автомобілістів пропускають поза чергою за хабарі у розмірі від 50 до 500 грн.

 

Працівники прикордонної служби України пропускають поза чергою до кордону з Польщею автомобілістів за хабарі у розмірі від 50 до 500 грн. Про це повідомляє телеканал TVN24, журналіст якого перетнув п'ять із шести автомобільних пунктів пропуску на польсько-українському кордоні.

«Покращення перетину кордону у пунктах пропуску з України перед Євро-2012 - це чиновницьке гасло. Якщо хтось хоча б раз намагався перетнути цю межу, то реагує на слово «покращення» лише з іронічною посмішкою. Там, щоб проїхати швидко, треба заплатити», - зазначає телеканал у спеціальній програмі «Чорним по білому».

За даними телеканалу, найдорожче проїзд кордону, який журналіст перетинав в обидві сторони, коштує у пункті пропуску «Зосин-Устилуг» (Волинська область), а найдешевше у п/п «Хребетне - Рава-Руська» (Львівська область).

«Тут прикордонник отримує 100 грн. Все записує прихована камера», - відзначає TVN24.

Журналіст телеканалу зауважує, що ці «послуги» пропонують теж сторонні люди в цивільному.

«Відкрито сідають в автомобілі, якими їдуть туристи. Всі між собою співпрацюють і передають один одному клієнтів. Так, заплативши «бандитам» відповідну суму, доїжджають до шлагбаума», - повідомляє TVN24.

Частина автомобілістів проїжджає чергу по узбіччі дороги, а деякі навіть їдуть зустрічною смугою до самого пункту пропуску, де треба буде заплатити прикордоннику 200 грн. «Є ризик, що на дорозі буде патруль міліції, який теж чекає на хабар», - зазначає телеканал.

«Незважаючи на те, що всі про це знають, українська прикордонна служба робить вигляд, що нічого не знає», - повідомляє журналіст, резюмуючи, що кількасот гривень дозволили йому заощадити на чергах 20 годин.

Як повідомлялося, польська прикордонна служба очікує приїзду до Польщі на Євро-2012 від 0,5 до 1 млн вболівальників, частина з яких потрапить до країни через українсько-польський кордон, який займає найбільшу частину зовнішнього східного кордону Євросоюзу.

Польські прикордонники прогнозують найбільший рух на кордоні між Польщею та Україною з 21 по 24 червня, у той час, коли всі матчі Євро-2012 будуть проходити з 8 червня по 1 липня. !zn

Читайте також:

До Євро-2012 Україна і Польща відкриють новий пункт пропуску

На Євро-2012 гості зможуть переночувати у 32-місному номері за 44 долари

Квитки на матчі Євро-2012 в Україні купили уболівальники зі 196 країн світу

Євро-2012 відвідають 1,6 млн уболівальників