Половина українців заявляє про зростання злочинності при новій владі

11 жовтня 09:03

Половина українців відзначає зростання злочинності у країні, і лише третина йде по допомогу до міліції в разі будь-яких протиправних дій по відношенню до себе.

 

Про це повідомив директор департаменту комунікацій Інституту Горшеніна Володимир Застава на прес-конференції у вівторок, 11 жовтня.

Зокрема, згідно з опитуванням, 78,4% українців вважають, що в нашій країні високий рівень злочинності. З них 43,6% обрали відповідь «точно високий», 34,8% - «скоріше високий». При цьому кожен п'ятий опитаний (19,3%) вважає, що рівень злочинності в Україні низький. З них 11,8% віддали перевагу варіант відповіді "скоріше низький", а 7,5% - «точно низький». Не змогли відповісти на дане питання 2,3% респондентів.

За словами В.Застави, якщо порівнювати з подібними опитуваннями минулих років, то можна констатувати, що рівень побоювань громадян щодо злочинності підвищується. «В цілому українці ставлять діагноз: вони вважають, що в Україні процвітає кримінальний світ», - сказав В.Застава.

49,2% українців вважають, що за останній рік рівень злочинності у країні підвищився. Трохи менша кількість опитаних - 41,7% - вважає, що за останній рік рівень злочинності ніяк не змінився, і тільки 4,9% висловили думку, що він знизився. Не змогли відповісти на це питання 4,2% респондентів.

У разі будь-яких протиправних дій на свою адресу майже третина українців (31,9%) зверталася до міліції. Близько чверті (25,7%) - до родичів і друзів. До судів зверталися 8,2% респондентів, майже така ж кількість опитаних (6,2%) просили допомоги у представників кримінальних структур, а 5,6% - зверталися до інших органів влади. При цьому 22,8% респондентів, будучи потерпілими у результаті злочинних дій, нікуди по допомогу не зверталися. Не змогли відповісти на дане питання - 3,6% опитаних.

Телефонне опитування «Безпека в Україні» проводилося Інститутом Горшеніна з 8 по 10 жовтня 2011 року. Всього за випадковою вибіркою було опитано 1000 респондентів у віці від 18 років, у всіх обласних центрах України, містах Києві та Севастополі. Квотами були регіон проживання, стать і вік респондентів. Похибка репрезентативності дослідження не перевищує +/-3,2%.