Парламентський комітет не підтримав створення в СБУ департаменту інформаційної безпеки

08 грудня 09:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони не підтримав законопроект президента України №9494 про створення в структурі СБУ Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки.

 

Пояснюючи причини такого рішення, голова комітету Анатолій Гриценко зазначив: «Усі члени комітету розуміють важливість загроз інтересам людини, громадянина (суспільства і держави) в інформаційній сфері. Водночас, внесений президентом законопроект не вирішує цього питання в принципі. Замість того, щоб чітко окреслити загрози, яким має протидіяти відповідний департамент СБУ, чітко передбачити відповідальність, розподілити функції між іншими державними структурами – МВС, Держспецзв‘язку, Міноборони, правоохоронної та судової системи – зроблено крок, який дасть можливість лише збільшити кількість особового складу СБУ», - додав він.

Голова профільного комітету також зауважив, що не визначення чітко на законодавчому рівні функцій і завдань цього органу, на практиці містить в собі небезпеку поширювального тлумачення змісту і характеру загроз. Зокрема, пояснив А.Гриценко, в раніше опублікованій Воєнній доктрині України, і на це звертали свою увагу журналісти - експерти, серед загроз визначалася критика з боку громадських організацій та громадян діяльності влади, спрямована на дискредитацію влади та інше.

«Якщо так визначатимуться функції, завдання в новому департаменті СБУ, то тоді є небезпека, що будь-яке повідомлення в засобах масової інформації про учасників акції протесту під Донецькою обласною держадміністрацією чи під приміщенням Кабміну будуть кваліфіковані як загроза, як спроба дискредитувати органи влади за їх недієздатність», - вважає А.Гриценко.

Голова комітету також висловив застереження, якщо чітко не визначено на законодавчому рівні вичерпній перелік цих функцій, загроз, то тоді влада може спробувати обмежити свободу слова та взагалі іншу, неприйнятну для неї думку, в електронних ЗМІ, інтернеті тощо.

Саме тому, як зазначив А.Гриценко, Комітет ВР з нацбезпеки і оборони прийняв рішення рекомендувати Раді відправити законопроект автору на доопрацювання, щоб чітко визначити функції, завдання підрозділу СБУ, загрози, яким він має протидіяти, і лише після цього виносити на голосування у парламент.

Прогнозуючи ймовірне рішення Верховної Ради щодо цього законопроекту, А.Гриценко також зауважив, якби провладна більшість виходила з інтересів людини, суспільства, базувала свої рішення на професійній оцінці, дбала про основи демократії та свободи слова, то такий документ стовідсотково був би направлений парламентарями президенту на доопрацювання.

«Якщо ж домінуватиме «единомыслие» і більшість тупо виконає команду з Банкової, тоді такий департамент в СБУ буде створений. Але якими будуть наслідки – це відповідальність кожного з депутатів, хто голосуватиме «за» і президента, який підпише цей закон», - підкреслив голова Комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони.