Омельченко: Будинок на Грушевського, 9а встояв і виріс завдяки Ющенко

21 липня 08:55

Найбільш критикований об'єкт із сучасних будівель у Києві - житловий будинок на Грушевського, 9а. Тут Генпланом і Містобудівною радою було затверджено 9-поверховий будинок - акуратний і автентичний, який абсолютно вписувався в ландшафт.

 

Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив екс-мер Києва Олександр Омельченко.

«Це моя перша помилка. Скажу правду ... Я дуже поважаю Валерія Черепу, але в 2003 році він був міністром будівництва та архітектури і скористався необмеженим правом в плані узгоджень. Проект був перероблений: у підсумку з'явився абсолютно інший висотний будинок із зайвими п'ятьма поверхами. Я визнаю, що треба було піти на конфлікт з Держбудом і захищатися», - сказав екс-мер.

Він визнав також, що за законом про столицю міг це зробити: «Могли. Може, я б далі так і зробив, коли побачив це убозтво. Але ініціативу взяв на себе новий президент. Було навіть відкрито кримінальну справу. Але потім Віктор Андрійович почав торгуватися з інвестором та замовником. Доручив Петру Порошенко вести з ними переговори. Їм нібито пообіцяли два верхніх поверхи під розміщення СБУ, яка б звідти (ви тільки подумайте!) охороняла б майбутню нову резиденцію Ющенка у Маріїнському. Він збирався жити там з сім'єю. Ось головна причина того, чому будинок на Грушевського не просто встояв, а ще й виріс, а не київська влада. Резиденції не сталося, але замовник з президентом поділився».

У цьому зв'язку нагадаємо, що спочатку інвестором проекту була фірма «Інвес», контрольована колишнім військовим Володимиром Панчуком. За фірмою стояв друг дитинства її директора - міністр транспорту Георгій Кирпа. Сьогодні, на жаль, їх обох немає в живих. Був момент, коли серед інвесторів скандальної будови міг з'явитися Вагіф Алієв. Однак після конфлікту Алієва з Горбалем з приводу висотки на вул. Мазепи, 11а «Інвес» припинила з ним будь-які переговори. Зараз ведеться будівництво другої черги об'єкта.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Інни Ведерникової «Дорога моя столиця ... - 2».