На напрямках Київ-Львів і Київ-Донецьк третина залізничної колії проходить по кривих ділянках

24 листопада 11:22

На напрямках впровадження прискореного руху потягів між містами Київ-Львів і Київ-Донецьк третина експлуатаційної довжини колії - це криві ділянки.

 

Загалом сполучення Київ-Коростень-Шепетівка-Здолбунів-Львів і Київ-Гребінка-Полтава-Красноград-Лозова-Донецьк пролягає через 585 км кривих ділянок, що обмежує швидкість руху до 160 км на годину, повідомляє прес-служба «Укрзалізниці».

На українських залізницях переважають криві середнього радіусу до 1000 м, тоді як тільки криві з радіусом понад 1200 м дозволяють пристосувати колію до прискореного руху.

«На кожній кривій втрачається до двох хвилин часу. Якщо машиніст їде зі швидкістю 160 км на годину, на кривих він змушений зменшувати її до 80 км на годину. Це призводить і до збільшення витрат паливно-енергетичних ресурсів, і до більш інтенсивного зносу колії при суміщеному пасажирському та вантажному русі потягів», - пояснив головний інженер головного колійного господарства «Укрзалізниці» Василь Яковлєв.

Проте українські залізничники знайшли вихід, як пристосувати криві під прискорений рух. Для цього вони здійснюють переобладнання кривих ділянок колії, де за максимально допустимими нормами підвищують зовнішню рейку і таким чином встановлюють безпеку при різких поворотах потягів на великій швидкості.

За словами В.Яковлєва, найскладніший профіль колії (проекція траси на вертикальну площину) розташовано на ділянці Гребінка-Полтава, де майже відсутні прямі вставки, тобто криві йдуть одна за одною, і від Слов'янська до Донецька.

Цього року на напрямках прискореного руху залізничники переобладнали 50% кривих ділянок колії як у процесі модернізації, так і в процесі різних видів ремонтів.

За словами В.Яковлєва, через значну кількість кривих на напрямках впровадження прискореного руху на Львівській і Донецькій залізниці потрібно було б зрушувати вісь колії у бік на 20-30 м, а це за масштабами робіт і витрат коштів дорівнювало б будівництву нової колії. Тому було вирішено укладати заново криві і підвищувати зовнішню рейку, де це можливо зробити.

«У країнах, де забезпечується швидкісний (до 200 км на годину) і високошвидкісний рух (понад 200 км на годину), для цього будувалися спеціальні колії без кривих, або з їхнім великим радіусом, як, наприклад, в Японії. Колії українських залізниць схожі за профілем з російськими, наші колеги на напрямку Москва - Нижній Новгород впровадили прискорений рух на діючій колії, вони переконалися, що забезпечити швидкість понад 160 км на годину на діючій колії неможливо. А поляки на напрямках Варшава-Краків та Краків-Познань здійснюють повну реконструкцію ділянок, міняють вісь, але їм фінансово допомагає Євросоюз», - пояснив В.Яковлєв.