На «Фукусімі-1» встановлять нову систему охолодження

09 травня 06:41

Співробітники АЕС «Фукусіма-1» приступили до монтажу нового устаткування. Про це повідомила компанія-оператор АЕС "Токіо електрик пауер".

 

Фахівці мають намір встановити елементи нової системи охолодження, а також прилади, які дозволять стежити за рівнем води у паливних стрижнів.

У неділю співробітники «Токіо електрик пауер» з дозволу японської влади відкрили подвійні двері 1-го енергоблоку «Фукусіми-1», що, згідно з даними замірів, не призвело до збільшення радіаційного фону навколо станції. Рівень радіації всередині будівлі реактора за допомогою спеціального вентиляційного устаткування також вдалося знизити до показників, які дозволяють фахівцям працювати у полегшеному спецодязі.

Наприкінці цього місяця компанія-оператор АЕС має намір завершити налагодження системи повітряного охолодження труб, якими вода надходить у реактор. На першому етапі кільцем цієї системи буде проходити до 100 тонн води за годину, потім цей обсяг буде збільшено удвічі, що дозволить знизити температуру води у реакторі до 100 градусів і через кілька діб перевести його в режим «холодної зупинки». Такі операції готуються і на 2-му і 3-му енергоблоках, проте на них заздалегідь потрібно відкачати високорадіоактивну воду, що зібралася у нижніх приміщеннях і дренажній системі.

Нагадаємо, 11 березня в Японії стався руйнівний землетрус магнітудою 9,0, після якого обрушилося цунамі. Стихійні лиха зруйнували інфраструктуру північно-східних районів країни і вивели з ладу систему охолодження реакторів на АЕС «Фукусіма-1», що призвело до пожеж, вибухів і витоку радіації.