Міністри ЄС схвалили введення паспортного контролю у Шенгенській зоні

13 травня 09:05

Голови МВС країн Євросоюзу домовилися про необхідність відновлення паспортного контролю у країнах Шенгенської зони у зв'язку з припливом іммігрантів з держав Північної Африки.

 

Міністри виступили за перегляд правил Шенгенського законодавства ЄС, що діє 10 років. Вони заявили про те, що потрібно дозволити урядам 26 країн Шенгенської зони відновити контроль на своїх кордонах.

Окрім того, голови МВС домовилися про необхідність повернення на батьківщину іммігрантів з країн Близького Сходу та Північної Африки.

Ініціаторами перегляду правил виступили Франція і Італія. Протягом останніх тижнів ці держави сварилися між собою через приплив іммігрантів з Тунісу.

За словами європейських дипломатів, рішення про відновлення прикордонного контролю підтримали голови МВС 15 з 22 країн ЄС, які раніше підписали Шенгенську угоду. Лише міністри чотирьох держав ЄС виступили проти.

Питання про відновлення паспортного контролю буде обговорюватися у червні в ході зустрічі прем'єр-міністрів і президентів країн ЄС.

Реформування Шенгенського законодавства ЄС також має бути схвалено в Європейському парламенті.

Вільна від паспортного контролю зона включає в себе країни Шенгенської угоди, до якої входять 22 країни ЄС, а також Швейцарія, Ліхтенштейн, Норвегія і Ісландія. На цій території проживає більше 400 млн осіб.