Мер Львова звинуватив Могильова у спланованій провокації

10 травня 11:11

Мер Львова Андрій Садовий вважає, що зіткнення у місті 9 травня були спланованими і покладає відповідальність за них на міліцію.

 

"Чому вчора представники російських фашистів розгорнули прапор на Пагорбі Слави? Чому правоохоронні органи зайняли пасивну позицію? Це непрофесіоналізм чи свідоме підігрування провокаторам? Чому їм дозволили автобусами проїхати на Пагорб Слави і чому міліція била кийками львів'ян, а їх - захищала? Це були спеціально сплановані речі", - стверджує А.Садовий.

Мер Львова пообіцяв офіційно звернутися до виконавчої служби, яка повинна була контролювати рішення суду про заборону проведення у Львові 9 травня акцій, мітингів і маніфестацій окрім тих, які були заплановані міськадміністрацією. Він заявив, що вимагатиме прокурорського реагування на ці події, "адже все це було відомо, про це попереджали..."

У той же час, А.Садовий зняв відповідальність за заворушення з активістів ВО "Свобода": "На мою думку, вчора була адекватна реакція львів'ян на несанкціоноване розгортання червоного прапора. Так вчинив би кожен львів'янин. Звичайно, були емоції, але у більшості це були щирі емоції", - підкреслив мер Львова.

Він висловив думку, що причиною подій у Львові стали "рішення Верховної Ради про невизнання УПА воюючою стороною у Другій світовій війні, рішення про червоний прапор, яке роз'єднує Україну".

Раніше вимогу відставки міністра внутрішніх справ оголосила партія "Наша Україна". А заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко заявив, що в парламенті варто було б заслухати інформацію міністра внутрішніх справ України Анатолія Могильова про події під час святкування Дня перемоги у Львові.

Про особисту відповідальність міністра за заворушення 9 травня заявляв і народний депутат Геннадій Москаль.

У той же час прес-служба відомства розповсюдила заяву про те, що у День Перемоги на Львівщині правоохоронці не допустили грубих порушень громадського порядку.

Нагадаємо, 9 травня у Львові під час святкування Дня перемоги сталося кілька зіткнень, під час одного з яких активіст ВО «Свобода» отримав поранення в ногу від пострілу з пневматичної зброї.

Також представники ВО «Свобода» вступили у сутичку з бійцями Беркута, закидавши їх камінням.

Сьогодні голова Львівської облдержадміністрації Михайло Цимбалюк подав у відставку, а депутати Львівської обласної ради від ВО «Свобода» ініціюють скликання позачергової сесії щодо подій 9 травня у Львові.