Медвєдєв скасував зимовий час

09 червня 07:25

Президент Росії Дмитро Медвєдєв підписав федеральний закон "Про обчислення часу".

 

Про це повідомляє у четвер прес-служба Кремля.

Закон "Про обчислення часу" передбачає скасування переходу на зимовий час.

Нагадаємо, закон було прийнято державною Думою 20 травня і схвалено Радою Федерації 25 травня 2011 року.


Таким чином, у ніч на 27 березня росіяни востаннє перевели стрілки годинника на годину вперед і перейшли на літній час, введений в СРСР у 1981 році. Тепер сезонне переведення стрілок скасовується.

Також у законопроекті роз'яснюється поняття календарного дня, року і місяця і встановлюються повноваження уряду щодо визначення складу регіонів, що входять до тієї чи іншої «годинної зони».

Законопроект «Про обчислення часу» було внесено до Держдуми на початку березня. Досі питання обчислення часу регулювався тільки урядовими постановами та відомчими інструкціями.

Згідно з підписаним указом президента, Росія відмовляється від переходу на «зимовий час», тобто на весь рік залишається на «літньому». Тепер це рішення закріплюється законодавчо. А саме - законопроект скасовує постанову Ради Республіки Верховної Ради РРФСР від 23 жовтня 1991 року «Про впорядкування обчислення часу на території РРФСР», яка визначає порядок введення сезонного часу.

Одна зі статей законопроекту описує порядок формування часових поясів. Так, часові пояси будуть формуватися з урахуванням адміністративних кордонів регіонів. Повноваження щодо визначення складу регіонів, що входять у кожен часовий пояс, та порядок обчислення часу у них встановлюються урядом РФ, який приймає відповідне рішення на підставі спільної пропозиції законодавчих зборів і губернатора того чи іншого регіону РФ.

Законопроект встановлює право громадян і юридичних осіб отримувати достовірні дані про дату і час. Для роботи сучасних технічних, інформаційних систем дані про точний час принципово важливі. Наприклад, для роботи супутникової системи ГЛОНАСС потрібна точність до декількох мілісекунд.

Документ визначає, що інформація про точний час є загальнодоступною (за винятком періодів воєнного часу, мобілізації), а також офіційні характеристики сигналів точного часу.

Відповідно до законопроекту, Державна служба часу, частоти і визначення параметрів обертання Землі (ДСЧЧ РФ) поширює інформацію про точний московський час і календарну дату, а також еталонний сигнал часу з використанням глобальної навігаційної супутникової системи ГЛОНАСС, супутникових систем зв'язку, радіозв'язку, радіо-і телемовлення.

Меморандум фіксує, що Росія живе за Григоріанським календарем, який засновано на циклічному обертанні Землі навколо Сонця, в якому тривалість одного обороту навколо Сонця дорівнює 365,2425 доби. Вказується, що при Григоріанському літочисленні на 400 років припадає 97 високосних років.

Надалі законодавці мають намір ввести адміністративну, а в деяких випадках, можливо, і кримінальну відповідальність за неточно переданий час.

Окрім того, законодавчо закріплюються визначення понять «календарний тиждень», «календарний місяць» тощо. Відповідно з точки зору юридичної практики, що використовується в документах формулювання, що «договір має бути виконано протягом календарного місяця», буде означати інтервал часу тривалістю від двадцяти восьми до тридцяти одного календарного дня.

Після прийняття законопроекту він набуде чинності після закінчення 60 днів після його офіційного опублікування.