Киян обманюють: знижок на послуги ЖКГ не існує

17 червня 08:57

Розпорядженнями Київської міської держадміністрації від 29 грудня 2010 року № 1221 і 1222 для киян встановили одразу два тарифи на утримання будинків і прибудинкових територій (квартплату), на опалення та гаряче водопостачання.

 

Якщо, наприклад, попереднього місяця громадянин заплатив за комунальні послуги до 20-го числа, то наступного йому нараховують за опалення по 2,91 грн за квадратний метр і по 51,38 грн з людини за гарячу воду (за відсутності лічильників) . Якщо ж заплатив після 20-го, то тарифи зростають: 3,10 грн - за опалення та 54,35 грн - за воду. Два тарифи на квартплату також «узаконено», але для кожного будинку окремо.

У законодавчих та нормативних актах існування подвійних тарифів неможливе, оскільки це явне порушення рівності прав громадян, гарантованих Конституцією України, пише у своїй статті для ZN.UA директор "Інституту міста" Олександр Сергієнко.

За його словами, в статті 24 сказано: не може бути жодних привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовними або іншими ознаками. А вже тим більше - за часом оплати комунальних платіжок.

У КМДА заявляють, що такий підхід працює на благо народу: заплатив до 20-го - отримай знижку. На послуги, пов'язані з тепловою енергією, - 6%, на квартплату - 10%. Однак, якщо це знижка, то вона має компенсуватися з міського бюджету. А пошук відповідної статті видатків у останньому дав нульовий результат. Це означає, що обидва тарифи влаштовують комунальників як рентабельні.

Єдиний випадок, коли сума платежу може змінитися з певного моменту часу законним шляхом, - це укладення угоди, де прописані штрафні санкції або диференційована ціна, але при обопільній згоді сторін.

Однак в угоді про надання житлово-комунальних послуг цього пункту також немає. У пункті 3, наприклад, вказано "розмір щомісячної плати" - цілком визначена сума, причому одна. І ніяких "до" та "після" 20-го числа.

Далі в пункті 8 сказано: "За несвоєчасне внесення плати із споживача стягується пеня у встановленому законом розмірі". І знову про "до" та "після" - ні слова. У пунктах 11.5 та 12.3 теж йдеться про пеню, але ніде ні слова про різні тарифи або знижки до 20-го числа. Отже, в угоді КМДА прописала одне, а на практиці відбувається зовсім інше.

Детальніше читайте у свіжому випуску "Дзеркала тижня. Україна" в статті Олександра Сергієнка "Мухи з котлетами, або Тарифи по-київськи".