Іспанські огірки-вбивці не загрожують здоров'ю українців

31 травня 06:40

Українцям не варто піддаватися паніці, яка охопила Європу через інфекцію, яка за попередніми висновками, поширюється завдяки іспанським огіркам. Про це заявив голова Державної СЕС Сергій Риженко.

 

«Поки що у нас немає загрози цієї інфекції», - заявив він.

За його словами, всі постачання овочів з Європи перевіряє фітосанітарна служба.

Разом з тим медики попереджають, що огірки з Іспанії в Україні є, тому слід бути уважними. Щоправда, експерт проекту МФК з розвитку овочівництва в Україні Федір Рибалко заявив, що вони складають у нас не більше 1% від загального обсягу.

«А органічних взагалі вкрай мало, адже вони дуже дорогі. До речі, той факт, що огірки органічні, - відповідь на питання про походження інфекції. Ймовірно, її занесли з гноєм, яким угноювали овочі», - відзначив Ф.Рибалко.

Медики відзначають, що в Україні огірками найчастіше труяться не через їх органічність, а, навпаки, через їх насиченість хімією. «Особливо це стосується ранніх овочів, у них часто перевищено вміст нітратів», - говорить головний токсиколог МОЗ Борис Шейман.

Щоб не заразитися кишковою паличкою, лікарі радять мити овочі щіткою і солоною водою.

Водночас голова прес-центру СЕС Анатолій Осадчий заявив, що розглядається питання про можливу заборону на імпорт іспанських овочів. Зараз країни Європи одна за одною відмовляються від овочів з Іспанії. Ввели заборону на імпорт «зелені» з цієї країни і з Німеччини 30 травня і у Росії.

Нагадаємо, європейські вчені намагаються знайти причину смертельно небезпечної кишкової інфекції, яка спалахнула в Європі. Найбільше постраждала Німеччина - там підтверджено вже 1200 випадків зараження кишковою паличкою, а 11 чоловік померли. Випадки захворювання відзначаються не тільки у Німеччині, але і в Чехії, Австрії, Угорщини.

Тим часом влада Іспанії звинувачує німців у спекуляціях. Відповідальний за зв'язки з ЄС Дієго Лопез Гаррідо заявив, що немає ніяких доказів, що в епідемії винні іспанські фермери. Влада Іспанії також заявила, що буде вимагати від Євросоюзу компенсації збитків. Варто відзначити, що в самій Іспанії випадків захворювання не зафіксовано.