Ісландські вчені попереджають про наближення виверження вулкана

09 лютого 13:31

Ісландські вчені попереджають про наближення виверження вулкана - побратима вулкана Ейяфьядлаекюдль, що став відомим на весь світ після сильного виверження навесні минулого року.

 

Новий вулкан носить назву Бардарбунга. Професор геофізики з Університету Ісландії Пелл Ейнарссон стверджує, що район вулкану показує ознаки підвищеної активності, що дає «хороші причини для занепокоєння».

Поки що в районі недостатньо сейсмологічних приладів, що не дозволяє давати більш точний прогноз і масштаб нового виверження, досі не зрозумло на якій саме глибині йдуть поштовхи. Але професор впевнений, що принаймні, місцевим жителям треба готуватися до чергового природному катаклізму». Немає сумнівів, що лава піднімається, оскільки в останні дні ми реєструємо сейсмічну активність», - сказав учений. «Це найбільш активна область країни», - додав Ейнарссон.

Виверження вулкана під льодовиком Ейяфьядлаекюдль, розташованого у 150 кілометрах від столиці Ісландії Рейк'явіку, почалося у кінці березня 2010 року. Минулого разу цей вулкан вивергався у 1823 році. Хмара попелу накривала Європу до кінця травня, частинки пилу навіть добиралися до Росії. Були скасовані тисячі авіарейсів, пасажири були змушені цілодобово сидіти в аеропортах. Збиток для авіації склав 1,7 мільярда доларів.

За матеріалами «Газета.Ru»