Інвалідам війни збільшать надбавки на догляд

11 травня 06:50

З 1 січня 2012 року інвалідам Великої Вітчизняної війни буде збільшено надбавки на догляд. Про це заявив директор департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики Микола Шамбір.

 

М.Шамбір нагадав, що 15 березня 2011 року Верховна Рада Україна прийняла два закони: «Про внесення змін до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» щодо державної соціальної допомоги на догляд інвалідам війни» і «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям та інвалідам».

«Тепер буде встановлено однакові підходи до визначення розміру державної соціальної допомоги на догляд інвалідам війни, які безпосередньо брали участь у бойових діях у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років та війни 1945 року з імперіалістичною Японією, незалежно від закону, за яким призначено пенсію. Також буде підвищено розмір державної допомоги на догляд інвалідів війни підгрупи «А» І групи», - сказав М.Шамбір.

Він зазначив, що інвалідам війни, які безпосередньо брали участь у бойових діях у період Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років та війни 1945 року з імперіалістичною Японією, а також іншим інвалідам, яким призначено пенсії за інвалідністю відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» державна соціальна допомога на догляд встановлюється у таких розмірах: «Інвалідам підгрупи «А» першої групи - 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність; інвалідам підгрупи «Б» першої групи - 50%; самотнім інвалідам другої групи, які потребують постійного стороннього догляду - 25% прожиткового мінімуму. Що ж стосується інших інвалідів війни підгрупи «А» першої групи, то їм державна соціальна допомога встановлюється у розмірі 30% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність», - констатував директор департаменту.

Такий самий розмір допомоги на догляд, зазначили у Мінсоцполітики, встановлено іншим інвалідам І групи, які є малозабезпеченими. При цьому до малозабезпечених інвалідів I групи відтепер віднесено осіб, середньомісячний сукупний дохід яких не перевищує 115 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

М.Шамбір пояснив, що перша група інвалідності розділилася на підгрупи «А» і «Б» відповідно до Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні» залежно від ступеня втрати здоров'я інваліда та обсягів потреби в постійному сторонньому догляді, допомозі або нагляді та встановлюється медико-соціальними експертними комісіями.

«Зокрема, до підгрупи «А» першої групи інвалідності належать особи з виключно високим ступенем втрати здоров'я, надзвичайною залежністю від постійного стороннього догляду, допомоги або нагляду інших осіб і які фактично не здатні до самообслуговування. До одиноких належать особи, які не мають працездатних родичів, зобов'язаних за законом їх утримувати», - відповів директор департаменту.

М.Шамбір зазначив, що допомога в нових розмірах буде сплачуватися з 1 січня 2012 року.